Tarımsal Girdi Enflasyonu Haziranda Yüzde 27,7 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ait Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı. Buna göre, tarımsal girdi fiyat endeksi haziran ayında aylık bazda yüzde 3,46 artarak yüzde 27,7’lik yıllık artışla zirveye çıktı.

Bu artışla birlikte, tarımsal girdi fiyat endeksi geçen yılın aralık ayına kıyasla yüzde 13,82, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,7 ve son on iki aylık ortalamalara göre yüzde 77,36 yükseldi.

Ana gruplarda ise tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,24, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi yüzde 4,85 arttı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 23,06, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde ise yüzde 67,65’lik bir artış kaydedildi.

Alt Gruplarda Yıllık Değişimler

Yıllık bazda 9 alt grup yükselirken, 2 alt grup ise düşüş gösterdi. Yüksek yıllık artış oranlarına sahip alt gruplar sırasıyla yüzde 78,75 ile “malzemeler” ve yüzde 74 ile “diğer mal ve hizmetler” olarak belirlendi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 12,85 ile “enerji ve yağlar” oldu.

Aylık Değişimlerde Alt Gruplar

Aylık bazda ise 6 alt grup düşüş yaşarken, 5 alt grup ise artış gösterdi. Gübre ve toprak geliştiriciler alt grubunda yüzde 0,78, tohum ve dikim materyali alt grubunda ise yüzde 1,5 oranında aylık düşüş kaydedildi. Buna karşılık, veteriner harcamaları alt grubu yüzde 9,41 artışla öne çıkarken, enerji ve yağlar alt grubu yüzde 8,9 artışla sıralandı.

Tarımsal girdi enflasyonunun seyri, tarım sektörü ve ekonomi açısından yakından takip edilen bir gösterge olarak önemini korumakta.

Türkiye tarımının, tarımsal girdi fiyatları dışındaki sorunları…

Türkiye’de, tarımsal girdi fiyatları dışındaki en önemli sorunlardan biri iklim değişikliğidir. İklim değişikliği, Türkiye’nin tarım sektörünü olumsuz etkileyen kuraklık, sel, don, dolu, fırtına gibi aşırı hava olaylarının sıklığını ve şiddetini artırıyor. Bu da ürün verimini, kalitesini ve gelirini düşürüyor.

Tarımsal girdi fiyatları dışındaki en önemli sorunlardan biri de tarım arazilerinin azalmasıdır. Tarım arazileri, kentleşme, sanayileşme, madencilik, turizm gibi faaliyetler nedeniyle yok oluyor veya tahrip oluyor. Bu da tarımsal üretim potansiyelini azaltıyor.

Tarımsal girdi fiyatları dışındaki en önemli sorunlardan biri de tarım sektörünün finansman sorunudur. Tarım sektörü, yüksek riskli ve düşük karlı bir sektör olarak görülüyor. Bu nedenle bankalar ve finans kuruluşları tarım sektörüne yeterli kredi sağlamıyor veya yüksek faiz uyguluyor. Bu da çiftçilerin yatırım yapmasını ve teknoloji kullanmasını engelliyor.

NHY/ T24, DW Türkçe, BBC Türkçe