Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Yüksek Oranda Artmaya Devam Ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan ağustos ayı Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) verilerine göre, tarım sektöründe fiyatlar yüksek oranda artmaya devam ediyor.

Tarım-ÜFE, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 3,83, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 40,31, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 76,35 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 97,21 arttı. Bu artışlar, tarım sektörünün karşı karşıya olduğu sorunları ve üreticilerin yaşadığı zorlukları gözler önüne seriyor.

Tarım-ÃœFE’deki artışın sektörel dağılımına baktığımızda, balık ve diÄŸer balıkçılık ürünlerinde yüzde 0,30 azalış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 0,20 artış ve tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 4,03 artış olduÄŸunu görüyoruz. Ana gruplarda ise tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 2,16 artış, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 3,39 artış ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 9,17 artış gerçekleÅŸti.

Tarım-ÃœFE’deki artışın alt gruplara göre deÄŸiÅŸimi ise şöyle: Yıllık artışın düşük olduÄŸu alt gruplar sırasıyla, yüzde 8,84 ile lifli bitkiler ve yüzde 22,32 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yaÄŸlı tohumlar oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduÄŸu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 146,04 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve yüzde 131,93 ile yumuÅŸak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu.

Bir önceki aya göre azalışın yüksek olduğu alt gruplar yüzde 16,12 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 1,99 ile lifli bitkiler oldu. Aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise, yüzde 13,87 ile tropikal ve subtropikal meyveler ve yüzde 9,55 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu.

Tarım-ÜFE verileri, tarım sektörünün içinde bulunduğu krizin boyutlarını ortaya koyuyor. Üretici fiyatlarındaki bu kadar hızlı ve sürekli artış, hem üreticilerin maliyetlerini hem de tüketicilerin gıda harcamalarını olumsuz etkiliyor. Tarım sektörüne yönelik etkin politikaların hayata geçirilmesi ve üreticilerin desteklenmesi gerekiyor. Aksi takdirde tarım sektörü daha büyük sorunlarla karşılaşabilir.