Şubat ayında en az 106 işçi hayatını kaybetti

Yüzde 63’ünü ulusal basından; yüzde 37’sini ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Şubat ayında en az 106 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 106 emekçinin 97’si ücretli (işçi ve memur), 9’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

• İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına baktığımızda:
– Ocak ayında en az 119 işçi, (20 Åžubat’ta açıkladığımız raporda 111 işçi ölümü olduÄŸunu belirtmiÅŸtik. Sonrasında Ocak ayına dair 8 iÅŸ cinayeti bilgisi daha elimize ulaÅŸtı.)
– Åžubat ayında en az 106 işçi hayatını kaybetti.
– 2022 yılının ilk iki ayında iÅŸ cinayetlerinde en az 225 işçi arkadaşımızı kaybettik.

• Ölümler en çok inşaat/yol, tarım/orman, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim, sağlık, madencilik, tekstil, metal, konaklama, belediye/genel işler, gemi/tersane ve güvenlik işkollarında meydana geldi.
– Ä°ÅŸ cinayetlerinin beÅŸte biri inÅŸaat, üçte biri sanayi iÅŸkolunda.
– En az 4 moto kurye hayatını kaybetti. Ocak ayında da 4 moto kurye ölümü tespit etmiÅŸtik.

• Dokuz göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 5’i Suriyeli, 1’i Endonezyalı, 1’i İranlı, 1’i Özbekistanlı, 1’i Rusyalı ve 1’i Sırbistanlı. Ancak göçmen/mülteci işçilerin büyük bir çoğunluğunun kayıtdışı olarak çalıştıklarını ve yine bu yüzden iş cinayetlerinin gizlendiğini de unutmamalıyız.

• Şubat ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 4’ü (yüzde 3,8) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler metal, kimya ve sağlık işkollarında çalışıyordu. Ancak ölen sendikalı işçi sayısını (üye oldukları sendikanın herhangi bir açıklama yapmamasından dolayı) tespit edemediğimizin, daha fazla olduğunun altını çizmek gerekiyor.

• En fazla ölüm nedenleri yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi, Covid-19, patlama/yanma, zehirlenme/boğulma, intihar, şiddet ve nesne düşmesi/çarpması.
– Yarıdan fazlası inÅŸaat iÅŸkolunda meydana gelen yüksekten düşme nedenli ölümler neredeyse birbirinin kopyası ancak maliyet kalemi olarak görüldüğü için çok basit olan önlemler dahi alınmıyor.
– Covid-19 nedenli ölümler çalışan işçi sınıfı içinde azalma gösterirken ölenlerin yüzde 95’ini ise emekli işçi aileleri oluÅŸturuyor.
– Moto kurye eylemleri bu ayda da yoÄŸunlaÅŸarak devam etti, önemli bir nedeni de iÅŸ cinayetleri tablosunda artık moto kurye ölümlerinin (ki genç bir yaÅŸ ortalamasına sahip) bir baÅŸlık olarak yerini alması.
– Bu ay iÅŸyerinde çalışırken kalp krizi nedeniyle meydana gelen ölümlere sıkça rastladık. Aşırı ve saÄŸlıksız çalıştırma koÅŸulları kalp krizlerine neden olurken rahatsızlanan işçilere gerekli ilk yardımların yapılmadığını da görüyoruz.

• Üç çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçilerden birisi tarım işçisi diğeri ise moto kurye. Bir de geçen yıl kayıtlarımızda yer almayan stajyer çocuk işçi ölümü tespit ettik.

• 51 yaş ve üstünde çalışırken ölen 31 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, eğitim, büro, metal, inşaat, taşımacılık, gemi ve sağlık işçileri.

• Yaş gruplarına göre ölümler:
15-17 yaş grubunda 3 işçi,
18-27 yaş grubunda 14 işçi,
28-50 yaş grubunda 51 işçi,
51-64 yaş grubunda 26 işçi,
65 yaş ve üstü yaş grubunda 5 işçi,
Ve yaşını bilmediğimiz/öğrenemediğimiz 7 işçi hayatını kaybetti.

• İş cinayetlerinde ölenlerin 8’i kadın işçi, 98’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri eğitim, ticaret, büro, sağlık ve genel işler işkollarında meydana geldi.

• 25 ölüm İstanbul’da; 6’şar ölüm Ankara ve Bursa’da; 4’er ölüm Adana, İzmir ve Şanlıurfa’da; 3’er ölüm Aydın, Kahramanmaraş, Mersin, Muğla, Samsun ve Zonguldak’ta; 2’şer ölüm Antalya, Batman, Çanakkale, Gaziantep, Kırıkkale ve Kocaeli’nde; 1’er ölüm Afyon, Artvin, Balıkesir, Bartın, Burdur, Giresun, Hakkari, Hatay, Isparta, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Kilis, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Niğde, Ordu, Sinop, Sivas, Trabzon, Uşak, Yalova, Kuzey Kıbrıs ve Rusya’da meydana geldi…

2022/ Şubat ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 106 işçiyi saygıyla anıyoruz…
Osman Güngör, Hayati Ömür ErcedoÄŸan, Faruk Yetkin, Mümin Sakin, Eshabil Keçe, Mustafa Hızır, Ä°sa Çetinçakmak, Ercan Kala, Ahmet ÅžaÅŸoÄŸlu, Abdulkadir Onurlu, Hayri Altun, Gökhan Öztürk, Mehmet Emir, Emin Karanfil, Ãœmit Kurt, Kadir Ulama, Murat Bakan, Adil Dinler, Hanifi Öztürk, Mehmet KızıltaÅŸ, Kenan Okurer, Jasim Waka, Uday Vehid, Majid Elseydi, Ahmed ., Ertan Erkan, Güngör Arslan, Ö.D., Åžeyda Yazgan, Gülsüm Kuyar, Yılmaz Åžahin, Ä°smail Karahan, Ahmet Yetiz, NeÅŸe GökdaÄŸ, Pınar Zeytin, Erhan Merzifon, Hasan Onur, Mevlüt Akbaba, Alparslan DemiroÄŸlu, Harun Alpözen, DoÄŸukan AkyiÄŸit, Emrullah Erol, Rüzgâr Necat Beyhan, Murat Selvi, Hasan Bulut, Yüksel EroÄŸlu, MaÅŸallah Öksüz, Mehmet Yılmaz, Halil Ä°brahim Çolak, Mustafa Sarıçiçek, Zafer Milli, Abdullah Aslan, Muhammet Cabran, Ahmet Alış, Ahmet Kartal, Niyazi ÇerkeÅŸli, Çelebi Åžaban, Hasan Ramadan, Nuh Turan, Ä°sa Demir, Nizamettin Erdem, Ä°hsan Dayar, Hekim Gülalan, Åžaban Ali Köse, Duran Temur, Ä°brahim Åž., Asım Akyel, Atilla Bagceci, Memduh Çakmak, Ziya Ada, Recep YaÄŸmur, Necati Ä°pekçi, Stevan Kokaji, Erkin Åžeydanur, Selahattin Kanay, Hüseyin Hellaç, Soner ÅžimÅŸek, Wendri ., Yücel UlaÅŸkın, Nurcan Kahraman, Büşra Hamamcı, Yücel Karadeniz, Sami Oflaz, Vahdettin BoÄŸadur, Murat Özcan, Ceylan Öner, Ahmet Åžahin, Güney Sarıkaya, Ali DiyapoÄŸlu, Ahmet Rüştü Bayar, Bahadırhan Bıyıklı, Seyit Ahmet Aksu, Cihat ÖzoÄŸul, Halil Kapan, Nurseven BaÅŸtürk, Mehmet Gül, Cengizhan Tetikişçi, Salih Demirkaya, Åžahin Sesli, Ramazan Çalışkan, Åžaban Ä°manlı, Harun Yılmaz, Gürbüz Bozkurt, Ahmet Çetin Genç ve ismini öğrenemediÄŸimiz iki işçi…