Türkiye’deki üniversiteler özerklik araÅŸtırmasında sınıfta kaldı. Türkiye, Avrupa’daki 35 yüksek eÄŸitim sistemi arasında rektörün üniversite dışında belirlenip onaylandığı tek ülke oldu.
Avrupa Ãœniversiteler BirliÄŸi (AÃœB) geçtiÄŸimiz ay yayınladığı raporda, Avrupa’daki üniversitelerin özerklikleri üzerinde hala çok sınırlandırma olduÄŸunu ve bu nedenle potansiyellerini tam olarak ortaya koyamadıklarını duyurdu.
Raporda aralarına son olarak Gürcistan, Romanya ve Ä°skoçya’nın da eklendiÄŸi 35 yüksek eÄŸitim sistemi deÄŸerlendirildi. Ä°lki 2009 yılından hazırlanan raporun bu yıl dördüncüsü yayınlandı.
Üniversitelerin toplumun temel sorunlarının aşılmasında ana rol üstlendiğini vurgulayan AÜB Başkanı Michael Murphy, fakat bunun farkına varılması ile hükümetlerin üniversiteleri kontrol altına alma çabalarının da arttığını belirtti.
2023 raporunda 4 ana kategori altında toplanan otuzda fazla kriter ele alındı. Bu kategoriler yönetimsel özerklik, finansal özerklik, personel özerkliği ve akademik özerklik olarak tanımlandı.
Rektörü üniversitenin belirlemediği tek ülke Türkiye
Raporun metodolojisinin anlatıldığı kısımda eksiklik ve sınırlandırmaları anlatılırken, yönetimsel özerklik konusunda Türkiye’nin bir istisna olduÄŸu vurgulandı. Raporda rektörün üniversitenin kendisi tarafından belirlenmediÄŸi tek ülkenin Türkiye olduÄŸu belirtilirken bunun aslında yönetimsel özerklik kategorisinin baÅŸlı başına Türkiye için uygulanamayacağı anlamına geldiÄŸi ifade edildi.
Raporda 24 ülkede rektörlerin tamamen iç süreçlerle belirlendiÄŸi 10 ülkede ise iç süreçlerle belirlenen rektörün üniversite dışı bir otorite tarafından onaylandığı vurgulanırken Türkiye’nin bu iki kategoriye de uymadığına dikkat çekildi. Raporda 2018 yılında beri cumhurbaÅŸkanının kamu ve vakıf üniversitelerinin rektörlerini doÄŸrudan seçtiÄŸi belirtildi.
Raporda aslında daha önceki sistemin de sorunlu olduÄŸu ifade edildi. 2011 yılındaki raporda Türkiye’nin mümkün olan en düşük puanı almasındaki sebebin akademik personel tarafından seçilen adayın YÖK tarafından üçe düşürülmesi ve cumhurbaÅŸkanının da bu üç adaydan birini seçmesi olduÄŸu ifade edildi.
Fakat son deÄŸiÅŸimle cumhurbaÅŸkanının herhangi bir seçim süreci olmadan rektörleri belirleyip atamasının çok daha kötü bir durum olduÄŸu ve Avrupa’da baÅŸka hiçbir ülkede uygulanmadığı vurgulandı.
Türkiye yüzde 39’luk yönetimsel özerklik skoruyla ile düşük özerklik grubundaki tek ülke olarak 35’inci ve son sırada yer aldı.
Bu kategoride İngiltere ve İskoçya yüzde 100 ile ilk sırayı paylaştı.
Finansal özerklik alanında da Türkiye yüzde 37 ile düşük özerklik grubunda yer alsa da Yunanistan, Kıbrıs, Norveç ve Almanya’nın Hesse eyaletinin önünde 31’inci oldu.
Akademik ve idari personel belirlemede de özerklik yok
Ãœst düzey akademik personelin belirlemesinde sadece 13 ülkede üniversiteler tamamen özgür durumda. Ãœst düzey akademik personel sayısı Türkiye ile birlikte Hırvatistan, Kıbrıs, Fransa, Yunanistan, Ä°talya ve Sırbistan’da düzenlemelere tabi oluyor.
Ãœst düzey idari personelin belirlenmesinde Avrupa genelinde genel olarak üniversiteler daha serbest. Fakat bu alanda da Türkiye’deki idari personelin iÅŸe alımı üniversite dışında belirleniyor.
Personel özerkliÄŸi konusunda Türkiye yüzde 56 ile düşük orta özerklik kategorisinde yer aldı ve 26’ncı oldu.
Öğrenci sayıları da Türkiye, Yunanistan ve Sırbistan’da üniversite dışında belirlenirken Türkiye akademik özerklik konusunda yüzde 46 ile yine düşük orta kategorisinde yer aldı. Brüksel’in Wallonia bölgesi, Yunanistan, Fransa ve Kıbrıs’ın önünde yer bulan Türkiye 29’unculuÄŸu Hırvatistan ve Hollanda ile paylaÅŸtı.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024