Paris İklim Antlaşması’na imza atan 130 ülkeden ’emisyon değerlerine’ uyan yok

Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak amacıyla 2015 yılında 130 devletin imza attığı Paris İklim Antlaşması’nda geçen emisyon değerlerine, G20 dahil olmak üzere hiçbir ülkenin uymadığı ortaya çıktı.

İlk olarak 12 Aralık 2015’te imzalanan ve bir sene sonra yürürlüğe giren anlaşmaya, Mart 2021 itibariyle, Birleşmiş Milletler üyesi 191 ülke taraf olduğunu bildirmişti.

2009 yılından bu yana bağımsız bilimsel araştırmalar yapan Climate Action Tracker (CAT) adlı sivil toplum örgütü, dünyadaki karbon salımıyla ilgili kapsamlı bir raporu kamuoyuyla paylaştı.

Buna göre, Avrupa Birliği’ne (AB) üye 27 devlet dahil Paris İklim Antlaşması’na imza atan dünyanın en büyük ekonomilerine sahip 36 ülke arasında “küresel ısınma oranını 1.5 derece altına düşürebilen” hiçbir ülke olmadığı belirtiliyor.

Raporda, söz konusu 36 ülkenin dünyadaki karbon salımının yüzde 80’ine neden olduğu ve Paris İklim Antlaşması’na taraf olan 191 ülkenin “emisyon değerlerinin hala 2 santigrat derecenin üzerinde” yer aldığı kaydedildi.

CAT örgütünün ortaklarından New Climate Institute’un kurucusu Niklas Höhne yaptığı açıklamada, mart ayı sonlarında sanal ortamda yapılan “İklim Liderleri Zirvesi’nde ülkelerin iklim eylemi taahhütlerinde iyi bir ivme görüldüğünü ancak daha sonra durumun kötüye gittiğini belirterek, “Fakat o zamandan bu yana çok az gelişme oldu ya da hiç gelişme yaşanmadı. Bu konuyla ilgili neredeyse hiçbir şey yapılmıyor” ifadelerini kullandı.

Sadece Gambiya emisyon hedeflerine uyuyor

Rapora göre, Afrika kıtasının yüz ölçümü bakımından en küçük ülkesi olan Gambiya’nın 1.5 derece olan emisyon değerine uyan tek ülke olduğu belirtiliyor. CAT yetkilileri araştırmanın daha da genişletilmesi gerektiğini, şu anda verileri analiz edilemeyen başka ülkelerin de Paris İklim Antlaşması taahütlerine uymuş olabileceğini açıkladı.

Raporda, Avrupa Birliği, ABD, Avustralya, Kanada, Endonezya, Meksika, Brezilya, Rusya ve Japonya gibi büyük ekonomilere sahip ülkelerin 1.5 derece emisyon hedefinden uzak olduğu, bu bağlamda sadece İngiltere’nin olumlu bir gelişme kaydettiği belirtildi.

Türkiye, G20 arasında Paris İklim Anlaşması’nı imzalamayan tek ülke

CAT’in araştırmasında Türkiye ismi de geçiyor. Buna göre Türkiye, Hindistan ve Suudi Arabistan, BM tarafından belirlenen 31 Temmuz tarihli zaman mühletini geçirerek yeni bir taahhütte bulunmadı. Dünyayı en çok kirleten ülke olan Çin’in, yeni bir hedef belirlemiş olsa da resmi olarak BM’ye başvuru yapmadığı belirtildi.

Dünyada karbon salımına neden olan ilk 20 ülke arasında Türkiye ve İran da yer alıyor. Türkiye, Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ile birlikte BM’ye üye olup Paris İklim Antlaşması’na imza atmayan 6 ülke arasında yer alıyor.

2015 Aralık’ında imzalanan Paris İklim Antlaşması’na göre, dünya ülkelerinin kritik bir dönem olan 2030 yılına kadar küresel ısınma oranını 1.5 dereceye indirmeleri ve 2050 yılına kadar da bunu 0 dereceye çekmeleri hedeflenmişti.

BM bünyesindeki gelecek İklim Değişikliği Konferansı (COP26), kasım ayında İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenecek.