Örümcek ağının sırları ortaya çıktı

Johns Hopkins Üniversitesinde çalışan araştırmacılar, gece görüşü ile yapay zeka yardımıyla karanlıkta çalışan örümceklerin sekiz bacaklarının tamamını takip edip kayıt altına alarak, örümceklerin nasıl ağ yaptığını kesin şekilde keşfetmişler.

Araştırmacıların oluşturduğu bu yeni ağ kurma tarifi veya algoritması, insandan kat kat küçük beyinleri olan bu canlıların böylesine zarafet, karmaşıklık ve geometrik hassasiyet barındıran yapıları nasıl oluşturabildiğini daha iyi anlamayı sağlıyor. Çevrim içi görülebilen bulgular, Current Biology bülteninin Kasım sayısında yayımlanacak.

Jonhs Hopkins Üniversitesinde davranış biyoloğu olan eş yazar Andrew Gordus şöyle aktarıyor: “Bu konuya ilk defa oğlumla kuş gözlemi yapmaya çıktığımda ilgi duydum. Büyüleyici olduğunu düşündüğüm bir ağı gördükten sonra, ‘Eğer bir hayvanat bahçesine gidip bunu bir şempanzenin yaptığını görseydin, onun inanılmaz ve etkileyici bir şempanze olduğunu düşünürdün’ diye geçirdim içimden. Fakat bu çok daha büyüleyiciydi çünkü bir örümceğin beyni çok ufak. Bu olağanüstü davranışın meydana geliş şekline yönelik daha fazla şey bilmememiz, beni hayal kırıklığına uğrattı.”

Sadece dokunma duyusunu kullanarak görmeden ağ ören örümcekler, insanları yüzlerce yıldır büyülemiş. Bütün örümcekler ağ örmüyor. Örenler ise mimari eserleriyle bilinen hayvan türleri arasında; yuva yapan kuşlar ve eşleşirken özenle hazırlanmış kum halkaları oluşturan kirpi balığı gibi.

Çalışma sonucunda araştırmacılar, ağ yapma davranışlarının örümcekler arasında epey benzer olduğunu bulmuşlar; hatta o kadar ki, bilim insanları sadece bir bacağın konumunu görerek, bir örümceğin hangi ağ parçası üzerinde çalıştığını tahmin edebiliyormuş.

“Nihai yapı biraz farklı olsa da, ağ yaparken kullandıkları kurallar aynı” diyor Gordus. “Hepsi aynı kuralları kullanıyor ki bu da, söz konusu kuralların beyinlerine kodlandığını doğruluyor. Şimdiyse bu kuralların nöron seviyesinde nasıl kodlandığını öğrenmek istiyoruz.”

Yazar: Jill Rosen/Johns Hopkins Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.