Olimpos’u yok etme imar planı onaylandı

Antalya’nın Kumluca ilçesindeki antik kent Olympos ile ilgili 2004 yılında çalışmalarına başlanan, birinci derece arkeolojik SİT alanından, üçüncü derece arkeolojik SİT alanına çeviren İmar Planı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandığı belirtildi.

antalyasokaklari.com’da yer alan habere göre; Antik kent Olympos’ta  muhtarlık yapmış şuan Kumluca Belediyesi meclis üyeliği yapan Halil Karataş, Olympos’un birinci derece arkeolojik SİT alanından, üçüncü derece arkeolojik SİT alanına çevrilmesini “Uzun yıllardan beri üzerinde titizlikle çalışılan Olympos Koruma Amaçlı İmar Planı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmış olup, önümüzdeki günlerde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde ve Kumluca Belediyesi’nde askıya çıkacaktır.” şeklinde açıkladı.

Antalya Sokakları’nın haberi şöyle:

Antalya’nın dünyaca ünlü tatil merkezlerinden biri haline gelen Olimpos’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onaylanarak askıya çıkarılan koruma amaçlı imar planı tartışma yarattı. Yaz aylarında on binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Olimpos’, Kumluca ilçesine bağlı Yazır köyünün sahil kesiminde yer alıyor. Ancak 2019 verilerine göre yalnızca 1105 nüfusu bulunan Yazır köyünün bir zamanlar keçi ağılı olan dere kenarları 1990’lardan sonra ziyaretçi patlaması yaşayınca, antik kentle iç içe geçen vadinin iki yakasından başlayarak bölge ağaç evler ve pansiyonlarla doldu. Geçmişte milli park, doğal ve arkeolojik sit ilan edilerek koruma altına alınan Olimpos ve çevresinde hızlı ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilemeyince işler kontrol edilemez noktaya ulaştı ve portakal bahçeleri yüzlerce yatağa sahip olan ağaç evlerden birer turistik tesise dönüştü. Böylece Türkiye’nin en ünlü tatil merkezlerinden biri olan ve dünyaca ünlü dergilerde tanıtım yüzü olarak kullanılan olan Olimpos, aynı zamanda kanalizasyon sistemi bile olmayan alt yapısız bir kaçak yapı cennetine de dönüştü. Olimpos’ta kaçak yapılaşmaların yoğunlaştığı bölgenin koruma statüsü, 2010 yılından bu yana süren çalışmaların ardından 2. Dereceden 3. Derece Arkeolojik Sit Alanına düşürülürken, alan için hazırlanan koruma amaçlı imar planı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı. Türkiye’nin plansız ve altyapısız turizm uygulamalarına çarpıcı bir örnek olan Olimpos’ta gözler şimdi yaklaşık 130 dekarlık yapılaşma öngören planın askıdan indirilip sahaya nasıl uygulanacağında.