OHAL Komisyonu Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımadı

OlaÄŸanüstü Hal (OHAL) Ä°ÅŸlemleri Ä°nceleme Komisyonu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “ifade özgürlüğü” kapsamında gördüğü “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi kararını yok saydı.

DW Türkçe’den Alican UludaÄŸ‘ın haberine göre, barış bildirisine imza attığı için Ankara Ãœniversitesi’nden ihraç edilen akademisyenlerden Cenk YiÄŸiter’in baÅŸvurusunu reddeden komisyon, bildiriye imza atanları “PKK ile irtibatlı” olarak gösterdi. Oysa Anayasa Mahkemesi, barış akademisyenlerine iliÅŸkin verdiÄŸi kararın gerekçesinde, “barış akademisyenlerinin imza attığı bildirinin PKK’nın talimatıyla yapıldığına dair varsayımı aÅŸan bir delil yok” demiÅŸti.

Ankara Ãœniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Bölümü’nde araÅŸtırma görevlisi olarak çalışan Cenk YiÄŸiter, 6 Ocak 2017 tarihli 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden çıkarıldı. YiÄŸiter’in ihraç edilmesinin nedeni 11 Ocak 2016’da yayımlanan barış bildirisine imza atması oldu. Ãœniversitenin disiplin soruÅŸturması raporunda, YiÄŸiter’in de imza attığı bildiride “devletin teröre karşı mücadelesinin katliam ve kıyım olarak nitelendirildiÄŸi” savunuldu.

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu nedenle “terör örgütü propagandası” yapmak suçundan yargılanan YiÄŸiter, 2019’da beraat etti.

OHAL Komisyonu’ndan ret

YiÄŸiter, ihraç kararına karşı OHAL Komisyonu’na baÅŸvurdu. Komisyon, 10 Kasım 2021 tarihinde oybirliÄŸiyle YiÄŸiter’in baÅŸvurusunu reddetti. Kararın gerekçesinde, şöyle denildi:

“BaÅŸvurucunun, son görev yaptığı kurumu tarafından gönderilen personel bilgi dosyasındaki bilgi ve belgeler ile inceleme bölümünde yer verilen terör olayları sürecinde, PKK/KCK terör örgütünün amacı ve son dönem stratejisi çerçevesinde örgütün söylemleri ile paralellik gösteren, ulusal ve uluslararası kamuoyunu etkilemek suretiyle PKK/KCK terör örgütü lehine kamuoyu algısı oluÅŸturmayı amaçlayan 11 Ocak 2016 tarihli ve ‘Bu suça ortak olmayacağız’ baÅŸlıklı bildiriyi imzalaması ve bu kapsamdaki tespit, olgu ve bilgiler ile baÅŸvurucunun terör örgütüyle irtibatlı olduÄŸuna dair kurum kanaati bulunduÄŸu hususu, PKK/KCK terör örgütü ile irtibatının bulunduÄŸunu göstermektedir.”

Kamu görevlisinin gücünü kamudan alarak, kamu yararı amacıyla yaptığı görevi yerine getirirken, görevin gereÄŸi belirlenen amaç ve ilkeler çerçevesinde ve devlete olan sadakat yükümlüğüne baÄŸlı kalarak görevini yapması gerektiÄŸi savunulan kararda, “örgüt karşısında Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine asılsız ithamlara yer veren bildiriyi, kendisi gibi akademisyen sıfatıyla ulusal ve uluslararası kamuoyunu etkileme imkan ve kabiliyetine sahip olan bir grup öğretim üyesi ile birlikte aynı eylem ve söylem birliÄŸi içerisinde imzalayıp desteklemesi, Anayasa ve Kanunlarda belirtilen kamu görevlisinin sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiÄŸini göstermektedir” iddiasında bulundu.

OHAL Komisyonu, PKK/KCK Yürütme Konseyi EÅŸ BaÅŸkanı Bese Hozat’a ait olduÄŸu iddia edilen “tüm aydın ve demokratik çevrelere ve Kürtlere öz yönetim ilanlarına sahip çıkma” çaÄŸrısının ardından söz konusu bildirinin hazırlandığını iddia etti. Komisyon, akademisyenleri “PKK ile irtibatlı” göstermesinin delili olarak Hozat’ın yaptığı iddia edilen bu çaÄŸrıyı delil olarak gösterdi.

AYM’nin kararıyla çeliÅŸiyor

Komisyonunun bu kararı tartışma yarattı. Oysa Anayasa Mahkemesi’nin Zübeyde Füsun Ãœstel ve diÄŸerleri kararında, barış bildirisine imza atan akademisyenlere hapis cezası verilmesinin ifade özgürlüğünün ihlali olarak deÄŸerlendirmiÅŸti.

2019’da bu karara imza atan AYM, kararında barış bildirisinin PKK’nin çaÄŸrısından sonra yapıldığı iddiasına da tartışmıştı. AYM, kararında yerel mahkemeleri “Bununla beraber mahkemeler mahkûmiyet gerekçelerinde bildiriyi yazan ve imzalayanların PKK’nın talimatı ile hareket ettiklerine iliÅŸkin varsayımı aÅŸan bir delil gösterilebilmiÅŸ deÄŸildir” sözleriyle eleÅŸtirmiÅŸti.

Bese Hozat’ın ‘ayaklanma ve silahlı ÅŸiddet çaÄŸrısı’ yaptığına iliÅŸkin baÅŸka bir açıklamasına iÅŸaret eden AYM, ancak bu açıklamada, “Aydın ve demokratik çevreler öz yönetimlere sahip çıksın” biçiminde bir ifadenin yer aldığının tespit edilemediÄŸini vurgulamıştı.