back to top
Ana Sayfa Haber Ekonomi Mart 2024’te Türkiye’de İşsizlik ve İstihdam Durumu

Mart 2024’te Türkiye’de İşsizlik ve İstihdam Durumu

Mart 2024, Türkiye işgücü piyasası için önemli bir dönüm noktası oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan verilere göre, işsizlik oranı %8,6’ya düşerken, atıl işgücü oranı %24,1 olarak kaydedildi. Bu oranlar, ekonominin dinamiklerini ve işgücü piyasasının mevcut durumunu yansıtan kritik göstergelerdir.

İşsizlik oranındaki bu düşüş, özellikle erkeklerde %6,8 ve kadınlarda %12,0 olarak belirlenen cinsiyet bazında farklılıkları da gözler önüne seriyor. Genç işsizlik oranı ise %15,1 ile dikkat çekici bir seviyede bulunuyor. Erkek gençlerde %11,7 olan işsizlik oranı, kadın gençlerde %21,2’ye yükseliyor, bu da genç kadınlar arasında iş bulma konusunda ciddi zorluklar olduğunu gösteriyor.

Atıl işgücü oranının %24,1’e düşmesi, ekonomideki potansiyel işgücünün bir kısmının hâlâ tam kapasiteyle kullanılmadığını işaret ediyor. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %16,1 iken, işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı %17,3 olarak tahmin ediliyor.

İstihdam oranının %49,5’e yükselmesi, işgücü piyasasında olumlu bir gelişme olarak kabul edilebilir. Erkeklerde %66,9 olan istihdam oranı, kadınlarda %32,5 ile cinsiyet eşitsizliğinin devam ettiğini gösteriyor. İşgücüne katılma oranı da %54,2’ye çıkarken, bu oran erkeklerde %71,8 iken kadınlarda %36,9 olarak kaydediliyor.

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından yayınlanan rapor ise TÜİK verilerine alternatif bir bakış açısı sunuyor. DİSK-AR, geniş tanımlı işsizlik oranının %26,5 olduğunu ve geniş tanımlı kadın işsizliğinin %33,8’e ulaştığını belirtiyor. Bu, resmi verilerin ötesinde, işgücü piyasasının daha geniş bir perspektiften değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

DİSK-AR’ın raporuna göre, geniş tanımlı işsizlik oranı, pandemi dönemi hariç en yüksek düzeyde. Zamana bağlı eksik istihdamın bir yılda 1,3 milyon kişi arttığı ve geniş tanımlı genç işsizliğinin %38,8, geniş tanımlı genç kadın işsizliğinin ise %48,8 olduğu ifade ediliyor. Bu veriler, özellikle genç kadınlar arasında işsizliğin ciddi bir sorun olduğunu ve ekonomik toparlanmanın herkes için eşit olmadığını gösteriyor.

NHY / TÜİK Mart 2024 İşsizlik ve İstihdam İstatistikleri, DİSK-AR Mart 2024 İşsizlik ve İstihdam Raporu


Nokta Haber Yorum sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.