Kobani davasında tutuklu yargılanan sanıkların tutukluluklarının devamına karar verildi

Eski HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanları Selahattin DemirtaÅŸ ve Figen YüksekdaÄŸ’ın da yargılandığı Kobani Davası’nın 82. duruÅŸmasında tüm tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Cezaevi’nde görülen duruÅŸmada, eski HDP liderleri DemirtaÅŸ ve YüksekdaÄŸ ile birlikte tutuklu bulunan diÄŸer sanıkların tutukluluk durumları incelendi.

Mahkeme, tutuksuz yargılanan sanıkların adli kontrollerinin kaldırılması taleplerini reddetti ve tutuklu olan 18 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma, kararın açıklanması için 16 Mayıs tarihine ertelendi.

Kobani olayları, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde IŞİD’in Kobani’ye saldırması sonrasında birçok ilde yaÅŸanan protesto ve eylemlerdir. Davada, eski HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanları Selahattin DemirtaÅŸ ve Figen YüksekdaÄŸ da dahil olmak üzere toplamda 108 kiÅŸi, 2014 yılındaki Kobani olaylarına iliÅŸkin çeÅŸitli suçlamalarla yargılanıyor.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 Ocak 2021’de kabul edilen iddianamede, sanıklar hakkında 29 ayrı suçlamayla toplamda 38’er kez “ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis” cezası talep ediliyor.

Demirtaş, 25 Aralık 2023 tarihinde yaptığı savunmada, kendisi hakkında somut bir delil bulunmadığını, davayı siyasi bir intikam girişimi olarak nitelendirmiş ve hukuken tutuklanmadığını, ancak siyasi rehin alındığını ifade etmişti.

NHY/ ANKA Haber Ajansı