Ekonomistler uyarıyor: Yerel seçim sonrası yüksek zamlar kaçınılmaz!

“Ekonomistler, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını deÄŸerlendiriyor: Åžekerden yaÄŸa, etten benzine her alanda fiyat artışı yaÅŸandı. Ancak asıl zamların yerel seçimlerin ardından gerçekleÅŸeceÄŸine dikkat çekiyorlar. Ä°ktisatçı Mustafa Sönmez, “31 Mart sonrasına ertelenmiÅŸ birçok zam var. Özellikle elektrik ve doÄŸalgaza yönelik yüksek zamlar bekleniyor,” dedi.

Sönmez’e göre, henüz toplumun tamamına yansımamış olan bu zamlar, önemli bir ekonomik yük getirecek. Seçim sonrası için ise Sönmez, “Toplum yoksullaÅŸacak, iÅŸsizlik artacak,” öngörüsünde bulunuyor.

“31 Mart sonrasına ertelenmiÅŸ birçok zam var. Özellikle elektrik ve doÄŸalgaza yönelik yüksek zamlar bekleniyor. Ä°nsanlar ÅŸimdiden kredi kullanıyorlar, nakit avans alıyorlar, ürünleri kredi kartıyla alıp taksitlendiriyorlar. Ancak bu olanakların kısıtlanması bekleniyor. Borçlanmayı gerektiren durumlar daha da zorlaÅŸacak. Piyasa daraldıkça iÅŸ kayıpları yaÅŸanacak. Yatırımlar durma noktasına gelecek. Alt ve orta gelir grupları büyük bir ekonomik baskı altına alınacak,” diye belirtti.

Sönmez’e göre, 14-28 Mayıs tarihleri arasındaki seçim sonuçları kadar, 31 Mart Yerel Seçimleri de iktidar için büyük önem taşıyor. Bu nedenle ErdoÄŸan’ın radikal politikalar izlemesi ve orta yolu bulması gerekiyor.

“Zıvanadan çıkmış bir ekonomiye müdahaleyi erteleyen ErdoÄŸan için siyasi olarak ayakta tutacak ÅŸey, doÄŸru ekonomi politikasıdır. ErdoÄŸan’ın politikaları, bu sonuçları doÄŸurdu. Ancak ErdoÄŸan’ın yine de irrasyonel bir ekonomi politikasına yönelebileceÄŸi uyarısında bulunuyorum. Mayıs seçimleri sonrasında ekonomik koÅŸullara pansuman tedbirleri uygulandı, ancak enflasyon dinamiÄŸi devam ediyor ve bu sorunları çözmek için yeterli üretim yok. Gıda enflasyonu artıyor, tarım sektörü çökmüş durumda ve tarımsal üretim ihracata yönelmiÅŸ durumda. Bu yapısal sorunlar para politikalarıyla çözülemez,” dedi.

DiÄŸer bir ekonomist olan Güldem Atabay, ücretlerin enflasyon oranına yakın artışlarla sınırlı kalacağını öngörüyor. Atabay, “2025’e kadar yüksek enflasyon döneminde bile maaÅŸlarda bu tür artışların yaÅŸanmayacağını göreceÄŸiz. Vatandaşın yapabileceÄŸi çok fazla bir ÅŸey yok. Kredi kartı kullanımı kısıtlanacak, çıktı maliyetleri artacak ve halkın tüketim gücü azalacak,” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

NHY/ T24, BirGün