Rusya Dışişleri Bakanlığı, İkinci Dünya Savaşı’nın başlarında Sovyetler Birliği’nin Polonya’ya girişini yanlış yorumlayan propaganda içerikli paylaşımlar yaptı. Almanya Dışişleri Bakanlığı ise bu iddialara tarihsel gerçeklerle yanıt verdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) ve diğer kanallar üzerinden sık sık propaganda içerikli paylaşımlar yapıyor. Son olarak, Nazi Almanyası’nın 1 Eylül 1939’da Polonya’yı işgal etmesiyle başlayan İkinci Dünya Savaşı hakkında gerçeği yansıtmayan bir iddiayı dile getirdi. Rusya, Almanya’nın Sovyetler Birliği’ni savaşa girmeye zorladığını ve Sovyet liderlerinin bunu görmezden geldiğini ileri sürdü. 17 Eylül 1939’da Sovyetler Birliği’nin Polonya’ya girişini ise “Batı Beyaz Rusya ve Batı Ukrayna’daki insanlara yönelik bir soykırımı önlemeye yönelik bir askeri operasyon” olarak nitelendirdi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı ise bu iddialara sosyal medya üzerinden verdiği yanıtta, “Ciddi misiniz?” diyerek tepki gösterdi ve 28 Eylül 1939’da imzalanan Alman-Sovyet Sınır ve Dostluk Antlaşması’na (Molotof-Ribbentrop Paktı ya da Hitler-Stalin Paktı olarak da bilinir) dair bir harita paylaşarak gerçeği gözler önüne serdi. Paylaşılan haritada, Polonya’nın Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği arasında nasıl bölündüğü açıkça görülüyordu. Bu yanıt binlerce kez paylaşılarak büyük yankı uyandırdı.
Molotof-Ribbentrop Paktı
Almanya ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan Molotof-Ribbentrop Paktı, 23 Ağustos 1939’da Almanya Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop ve Sovyetler Birliği Dışişleri Komiseri Vyaçeslav Molotof tarafından, Josef Stalin’in huzurunda imzalandı. Bu saldırmazlık anlaşması, Hitler Almanyası’nın Polonya’ya saldırısı için Sovyetler Birliği’nin tarafsız kalmasını sağladı. Ayrıca, anlaşmaya eklenen gizli bir protokol ile Polonya’nın iki ülke arasında nasıl bölüneceği de kararlaştırıldı.
17 Eylül 1939’da, Sovyet Kızıl Ordusu Polonya’nın doğusuna girdi ve bu noktada Polonya, iki dev güce karşı savunmasız kaldı. Sadece birkaç gün sonra, Nazi Almanyası’nın başkenti Varşova’ya yönelik saldırıları hız kazandı ve Polonya ordusu büyük bir direnç göstermesine rağmen 28 Eylül’de Varşova teslim oldu. Bu süreçte yaklaşık 70.000 Polonyalı asker hayatını kaybetti, 130.000’den fazla asker ise yaralandı.
Molotof-Ribbentrop Paktı, Hitler’in Sovyetler Birliği’ne karşı olan ideolojik düşmanlığına ters düşse de, Polonya’ya yönelik hızlı bir saldırıyı mümkün kıldı ve böylece 1 Eylül 1939’da İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesine zemin hazırladı. Ancak bu pakt, Hitler’in Sovyetler Birliği’ne karşı planlarını değiştirmedi ve nihayetinde 1941’de Almanya, Sovyetler Birliği’ne saldırdı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın X platformunda yaptığı bu paylaşım, Rusya’nın tarihsel gerçekleri saptırma girişimlerine karşı verilen yanıtların sadece bir örneği. Son zamanlarda, Almanya Dışişleri Bakanlığı, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Almanya’nın enerji politikalarıyla ilgili iddialarını da çürütmüş ve bu konuda alaycı bir dille karşılık vermişti. Bu tür müdahaleler, Alman siyasetinde farklı tepkilere yol açtı.
- NHY / spiegel.de