Maliye Bakanı Şimşek’in Bütçe Açığına EYT ve Depremi Göstermesine Prof. Dr. Aziz Çelik’ten Sert Tepki: “Safsata!”

Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 bütçe açığının büyümesine EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi ve deprem harcamalarının neden olduğunu belirtti. Ancak bu açıklama, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik tarafından “safsata” olarak nitelendirildi. Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, Şimşek’in iddialarını çürütücü veriler sundu.

Prof. Dr. Aziz Çelik’in Açıklaması:

“SAFSATA!”

Prof. Dr. Aziz Çelik, açıklamasına şu sert sözlerle başladı:

“Mehmet Şimşek’in, EYT’nin bütçe açığını artırdığına ilişkin iddiası tam anlamıyla bir safsatadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile SGK verileri ortadayken bu açıklamanın gerçekle bağdaşmadığını görüyoruz. Ya veriler yanlış ya da Bakan Şimşek’in söyledikleri gerçeği yansıtmıyor.”

Çelik, EYT’nin bütçeye yük getirdiği iddialarına karşılık SGK’ye yapılan bütçe transferlerinin azaldığını belirtti. Verilere göre, 2020’de bütçeden SGK’ye ayrılan ödeneklerin bütçe içindeki payı yüzde 20,7 iken, bu oran 2022 yılında yüzde 13,2’ye ve EYT’nin hayata geçtiği 2023’te yüzde 12,9’a geriledi.

Çelik bu verileri şöyle yorumladı:

“SGK’ye yapılan bütçe transferlerinde düşüş var. Sosyal güvenlik harcamaları azalırken, EYT’nin bütçe açığına sebep olduğu iddiası gerçek dışıdır. Sosyal güvenlik harcamalarını daha da azaltmak için EYT’yi bahane ediyorlar.”

Bütçe Açığı EYT ile İlgili Değil

Çelik, Mehmet Şimşek’in EYT’yi hedef gösteren açıklamalarını eleştirerek, “Bütçedeki açığın kaynağı sosyal güvenlik ve EYT değil. Halep oradaysa arşın burada. Veriler ortada!” ifadelerini kullandı ve sosyal güvenliğe ayrılan harcamaların düşüşüne rağmen, bu alanın haksız yere hedef alındığını vurguladı.

NHY, Ekonomi