Türkiye’de Enflasyondaki Düşüş Çarşı ve Pazara Yansıyor Mu?

Türkiye’de yıllık enflasyon, Ağustos ayında ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın beklentileri doğrultusunda yüzde 50 bandına geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre Ağustos ayı enflasyonu yüzde 51,97 olarak ölçüldü. Ancak Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Aziz Çelik, enflasyondaki düşüşün çarşıya-pazara yansımadığını belirtti. Çelik, “Enflasyon teknik olarak düşüyor ama fiyatlar düşmüyor” diyerek, baz etkisiyle yıllık enflasyon düşerken, yaz aylarında fiyat artışlarının sürdüğüne dikkat çekti.

TÜİK’in verilerine göre, Ağustos ayında enflasyon bir önceki aya göre yüzde 2,47 artış gösterdi. Bu oran, 2023 Ağustos’unda ölçülen yüzde 9,09’dan sonra son 20 yılın en yüksek ikinci Ağustos ayı enflasyonu olarak kaydedildi. TÜFE, Mayıs ayında yüzde 75,25 ile son 18 ayın zirvesini gördükten sonra Temmuz ayında yüzde 61,78’e gerilemişti.

Prof. Dr. Aziz Çelik’in Değerlendirmeleri

Prof. Dr. Aziz Çelik, VOA Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, “Enflasyon teknik olarak düşüyor ama fiyatlar düşmüyor. Doğrudur, enflasyon artışı hızında bir yavaşlama var. Ancak, bu durum fiyatların düşmesi anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı. Çelik, Türkiye ekonomisindeki çoklu bozuklukların, enflasyon oranlarındaki düşüşün piyasalara yansımasını zorlaştırdığını belirtti.