Ücretli öğretmenler, Türkiye’deki öğretmen açığını kapatmak için geçici olarak sözleşmeli çalışan eğitimcilerdir. Ne yazık ki, bu öğretmenlerin iş güvencesi ve hakları sınırlıdır. AKP iktidarının plansız politikaları nedeniyle pek çok ücretli öğretmen ekonomik olarak zorlanmaktadır.
Ücretli öğretmenler, okulların kapalı olduğu yaz aylarında maaş alamadıkları için çeşitli ekonomik zorluklarla karşılaşıyorlar. Deniz Güngör’ün BirGün gazetesindeki haberine göre, öğrencilerinin ailelerinin tarlalarında çalışmak zorunda kalan bir Almanca öğretmeni, yazın geçimini sağlamakta büyük zorluklar yaşadığını belirtiyor. Aynı şekilde, başka bir öğretmen ise yarı zamanlı bir yemek şirketinde çalışarak ayakta kalmaya çalışmakta, ancak aldığı ücretin yetersiz olduğunu vurguluyor.
Öğretmenlerin Alternatif Gelir Kaynakları
Ücretli öğretmenler, yaz aylarında hayatlarını idame ettirebilmek için çeşitli alternatif gelir kaynakları arıyorlar. Bu öğretmenler özel dersler veriyor, günübirlik işlere giriyor veya soğuk hava depolarında çalışmak zorunda kalıyorlar. KPSS ve mülakat süreçleriyle uğraşan öğretmenler, yaz aylarında geçici işlerden elde ettikleri gelirlerle hayatta kalmaya çalışıyor.
Maaş alamayan öğretmenler çoğunlukla ailelerinin maddi desteğiyle yaşamlarını sürdürüyor. İsmini vermek istemeyen bir İngilizce öğretmeni, ailesinin desteği olmasa geçinmesinin mümkün olmadığını dile getiriyor ve devletin öğretmenlerin ekonomik sorunlarına yeterince eğilmediğini eleştiriyor.
- Uzun Yaşamanın Sırrı: Psikolojik Dayanıklılık ve Sağlık - 16 Eylül 2024
- İtalya’da Savcı Başbakan Yardımcısı Salvini İçin Altı Yıl Hapis Cezası İstedi - 16 Eylül 2024
- AYM, Sendika Yöneticisinin İşten Atılmasına Hak İhlali Kararı Verdi - 16 Eylül 2024