Yaz Aylarında Dondurma Tüketirken Gıda Güvenliği İçin Uyarılar

three people holding ice cream cones in their hands

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte dondurma alırken ve tüketirken gıda güvenliğine dikkat çekti. Sıcaklıkların yükselmesi dondurma, yenilebilir buz, sorbe ve gelato tüketimini artırırken, bu ürünlerde gıda güvenliği ile ilgili ciddi riskler de gündeme gelmektedir.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, dondurma üretiminde pastörize edilmemiş veya yetersiz pastörize edilmiş süt, süt ürünleri ve yumurta kullanılmasının bakterilerin bulaşmasına neden olabileceğini vurguladı. Hijyen kurallarına uyulması gerektiğini belirten açıklamada, personel ve tesis hijyeninin ihmal edilmesi durumunda ciddi solunum yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkabileceği belirtildi.

Dondurma saklama koşullarına dikkat edilmemesi, gıda güvenliği kurallarının ihlal edilmesine neden oluyor. Ekonomik nedenle soğutucu dolapların fişlerinin çekilmemesi ile dondurmaların yeterince soğutulmadığı kaydedildi. Bu durum mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturmakta ve üzerinde buz tutmuş dondurmaların tüketilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Açıkta satılan dondurmalar için her bir dondurma kepçesinin kullanım sonrası sıcak su ile yıkanması ve uygun solüsyonlarda bekletilmesi gerektiği belirtildi. Dondurmayı servis eden personelin hijyen kurallarına uyması, maske, bone, kolluk ve eldiven kullanması önemlidir. Dondurma kaşıklarının girdiği su kaplarının her 15 dakikada bir temizlenmesi ve su solüsyonlarının yenilenmesi gerekmektedir.

Dondurma alırken paketli dondurmalarda ambalajın kontrol edilmesi, seyyar satılan dondurmalarda personelin hijyeni ve ekipman temizliğine dikkat edilmesi önerilmektedir. Üretim süreci, hammadde ve işletmenin gıda güvenliği politikalarına dair bilgi edinmek sağlık açısından önem arz etmektedir.