Ömer Fethi Gürer: Çiftçilere Yeterli Destek Verilmiyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Kanunu’na göre milli gelirin yüzde 1’inin her yıl çiftçiye verilmesi gerektiğini hatırlatarak, bu yasanın uygulanmadığını belirtti. Gürer, 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21. maddesine göre, çiftçiye destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Son 10 yılda çiftçilere verilmesi gereken 808 milyar lira desteğin verilmediğini belirten Gürer, bu yıl için bütçeden ayrılan 91 milyar lira desteğin yeterli olmadığını söyledi. Milli gelirin yüzde 1’inin 411 milyar lira olduğunu ifade eden Gürer, çiftçilerin ürettiği ürünün düşük alım fiyatı nedeniyle de kazanamadıklarını dile getirdi. Yetersiz desteklerin, çiftçilerin üretim görmeye değer şekilde artmasını engellediğini belirtti.

Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin bankalara olan borçlarının arttığını ve ödeyemedikleri borçlar nedeniyle bankalar tarafından takip altına alındıklarını belirtti. Ocak ayında çiftçilerin bankalara olan borçlarının 608 milyar 294 milyon TL iken, haziran ayında bu borçların 91 milyar 579 milyon TL artışla 699 milyar 579 milyon TL’ye yükseldiğini vurguladı. Gürer, sadece mayıs ayına kıyasla bir ayda borçların 10 milyar 214 milyon TL arttığını söyledi.

Çiftçilerin Ekonomik Zorlukları

Çiftçilerin ödeyemedikleri borçlar nedeniyle takibe alınan borç tutarının ocak ayında 2 milyar 130 milyon TL olduğunu, haziran ayında ise takibe alınan borçlarda 466 milyon TL artış ile 2 milyar 596 milyon TL’ye ulaştığını belirtti. Gürer, çiftçilerin içinde bulunduğu ekonomik zorlukların, tarım sektörünün sürekli artan maliyetleri nedeniyle daha da büyüdüğünü ifade etti.

Gürer, çiftçilerin desteklemelerinin hasat döneminde verilmesi gerektiğini belirterek, mevcut durumda desteklerin bir yıla yayılan sürede ödendiğini ve bu sürecin de desteklerin etkinliğini azalttığını dile getirdi.