Prof. Dr. Aziz Çelik: Emeklilerin Dipte Eşitlediler

Çalışma ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, emeklilere yapılması beklenen zamlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çelik, hükümetin emeklilere 2 bin veya 2 bin 500 liralık zammı yapmamak için çeşitli bahaneler ürettiğini belirtti. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Çelik, milyonlarca emeklinin kök aylıklarının 10 bin liradan düşük olduğunu ve bu nedenle büyük bir zam beklentisi içinde olduklarını ifade etti.

Prof. Dr. Aziz Çelik, en düşük emekli aylığı yamasının işe yaramadığını ve bütün emekli aylıklarını dipte eşitlediğini vurguladı. 2019 yılında başlatılan bu uygulama, emeklilere insanca yaşayacak bir aylık sağlamadığı gibi, ortalama emekli aylığının en düşük emekli aylığının iki katı iken 2024’te yüzde 16 fazlasına gerilediğini belirtti.

Prof. Dr. Aziz Çelik, emekli aylıklarının düşmesinin asıl sebebinin aylık bağlama oranı (ABO) ve güncelleme katsayısının AKP tarafından düşürülmesi olduğunu söyledi. Çelik, yama ile sorunun çözülemeyeceğini, intibak yasası çıkarılması ve ABO ile güncelleme katsayılarının eski düzeyine yükseltilmesi gerektiğini önerdi. Ayrıca, emekli aylıklarına AB ülkeleri oranında kaynak aktarılması gerektiğini belirtti. Türkiye’de GSYH’den emekli aylıklarına ayrılan payın yüzde 4,1 civarında olduğunu, AB ülkelerinde ise bu oranın yüzde 9,5 düzeyinde olduğunu ifade etti.