Hakkari’de Büyük Demokrasi Mitingi: Kayyım Uygulamasına Sert Tepki

Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına yönelik tepkiler sürüyor. 3 Haziran’da DEM Parti üyesi Mehmet Sıddık Akış’ın terör soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından belediyeye kayyım atanması, protestolara neden oldu. Bu kapsamda, Demokrasi ve Eşitlik Mücadele Partisi (DEM Parti) tarafından Hakkari’nin Tekser Mahallesi’ndeki otogar alanında ‘Büyük Demokrasi Mitingi’ düzenlendi.

Mitingde konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Hakkari’de kayyım atanmasına karşı direnişlerinin devam edeceğini belirtti. Hatimoğulları, “‘Bir Kürt kendi kendini yönetemez, Kürtler bu ülkenin asli yurttaşı değildir’ diyen Ankara’daki hukuksuz hukuka karşı direniyoruz” dedi. Hatimoğulları, kayyım atanmasının seçme ve seçilme hakkının ihlali olduğunu vurguladı ve bu uygulamayı bir siyasi darbe olarak nitelendirdi. “Halk kayyıma ‘hayır’ diyor, iradesine sahip çıkıyor” ifadelerini kullandı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasının uluslararası gündeme geldiğini belirterek, “Hakkari’deki bu haksızlığı, bu hukuksuzluğu tartışıyor. Türkiye tartışıyor, dünya tartışıyor. Ama iktidar gözünü, kulağını kapatmış bir şekilde hala kayyımcı anlayışın doğru olduğunu savunuyor” dedi. Bakırhan, kayyımın “hoşgörünün ve barışın kentine hoş geldiniz” mesajını eleştirerek, “Bir halkın iradesine zorla gaspla atanan bir insanın ‘kentimize hoş geldiniz’ demesini kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakırhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kayyım atamaları hakkındaki açıklamasına da değinerek, “Erdoğan, ‘biz hukuku uyguluyoruz’ diyor. Evet, haklılar. Kürdistan’da Kürtlere karşı bir hukuk uyguluyorlar. Ama o hukuk düşmanlık hukukudur” dedi. Bakırhan, Kürtlerin ve muhaliflerin bu düşmanlık hukukuna karşı mücadele edeceğini belirtti.

Mitinge DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, SMF MYK üyesi Hıdır Yıldız, KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, SYKP’den Feray Mertoğlu, Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanı Ahmet Asena ve ESP’den Özlem Gümüştaş gibi çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Mitingin sonunda konuşmaların ardından etkinlik sona erdi. Katılımcılar, kayyım uygulamasına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ve halkın iradesine sahip çıkacaklarını belirtti.

NHY / ANKA Haber Ajansı