75 Baro Başkanlığından Tahir Elçi Davası Açıklaması: “Mücadelesinden Asla Vazgeçmeyeceğiz”

Eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetiyle ilgili davada verilen karara karşı 75 kentin baro başkanlıkları ortak bir açıklama yaptı. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada, tutuksuz yargılanan 3 polis memurunun beraat etmesi üzerine yapılan açıklamada, “Tahir Elçi’nin fail veya faillerinin cezasız kalmaması için hukuk mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz” denildi.

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaptığı basın açıklaması sırasında, güvenlik güçleri ile PKK’lı teröristler arasındaki çatışmada vurularak öldürülmüştü. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında üç polis memuru hakkında hazırlanan iddianame, Mart 2020’de mahkemeye sunulmuştu. Dört yıl süren dava sürecinde, 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan 11 duruşmada katılan tarafın talepleri reddedilmiş ve 12 Haziran 2024 tarihindeki karar duruşmasında polis memurlarının beraatine karar verilmişti.

Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Trabzon, Van gibi şehirlerin baro başkanlıklarının da dahil olduğu 75 baro başkanlığı, “Mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz” başlığıyla şu açıklamayı yaptı:

“Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde, Diyarbakır’ın tarihi simgelerinden olan Dört Ayaklı Minare’de, çatışmaların yarattığı tahribatı kamuoyuyla paylaşmak, kültürel mirasa sahip çıkmak, silaha ve çatışmaya hayır demek amacıyla yaptığı basın açıklaması sırasında katledilmiştir. Soruşturma kapsamında üç şüpheli polis memurunun dahil edilmesi ve geçen dört yılın ardından hazırlanan iddianame Mart 2020’de mahkemeye sunulmuştur. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, dört yıl boyunca yapılan 11 duruşmada cinayetin aydınlatılmasına yönelik katılan tarafın bütün önemli taleplerini reddetmiş, 12 Haziran 2024 tarihinde yapılan karar duruşmasında yargılanan polis memurları hakkında beraat kararı vermiştir. Hukukun üstünlüğü ilkesi, fail/failler kim olursa olsun hesap verilebilirliğinin koşullarını yasal güvencelerle sağlamak, mağdurların adalet talebini karşılamak ve ihlallerin gerçekleşmesini engellemekle mümkündür. Mevcut hukuk düzeni içerisinde yasal, yargısal, idari ve fiili her alanda ayrıcalıklı ve koruyucu etkin olmayan yargılama süreçlerinde kendini gösteren cezasızlık politikası, yalnızca mağdurları değil toplumun tüm kesimlerini olumsuz şekilde etkilemektedir. Tahir Elçi’nin failleri yargı önüne çıkarılıp adil bir şekilde yargılanmadıkça, faili belli olan cinayetler meçhul kalmaya devam edecektir. Yargılama sürecinde katılan sıfatına sahip Elçi Ailesi, Diyarbakır Barosu, TBB, katılma talepleri kabul edilmediği halde davayı her celse takip eden barolar ve avukatların yürüttüğü hakikat ve adalet mücadelesine karşın, fiilin cezasız bırakılması, yargı makamlarının cinayeti aydınlatma iradesinin olmadığı yönündeki kaygıları haklı çıkarmıştır. Barolar olarak, meslek hayatını cezasızlıkla mücadeleye adayan Tahir Elçi’nin fail veya faillerinin cezasız kalmaması için hukuk mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz.”

NHY / ANKA Haber Ajansı