Türkiye’de İşçi Ölümleri: Mayıs Ayında 139, Yılın İlk Beş Ayında 738 İşçi Hayatını Kaybetti

13 Şubat’ta Erzincan İliç’te bulunan Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeni’nde 10 milyon ton siyanürlü toprağın 800 metre kayması sonucu dokuz işçi göçük altında kaldı. Son aylarda Uğur Yıldız, Kenan Öz, Adnan Keklik ve Ramazan Çimen’in cenazelerine ulaşılmıştı. Geçtiğimiz günlerde Fahrettin Keklik, Şaban Yılmaz, Hüseyin Kara, Abdurrahman Şahin ve Mehmet Kazar’ın da cenazeleri bulundu ve toprağa verildi. Hayatını kaybeden işçileri saygıyla anıyoruz.

Aşırı Sıcaklarda Çalışma: İşçilerin Sağlığı Tehlikede

Geçtiğimiz yıl aşırı sıcaklarda çalışırken beyin kanaması ve kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden PTT, enerji ve inşaat işçileri olmuştu. Bu yıl da Adana’da bir tarım işçisi kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Mayıs ayı itibariyle başlayan aşırı sıcaklar önümüzdeki günlerde artarak devam edecek ve 40-50 derece sıcaklıkta açık alanda çalışan işçiler büyük tehlike altında olacak.

İşçilerin bu kadar sıcakta çalışmak zorunda olup olmadığı, alınabilecek önlemler ve işçilerin hakları gibi sorular gündeme geliyor. Çalışma saatlerinin düzenlenmesi, uygun iş kıyafetlerinin sağlanması, serinletici ekipmanların kullanılması ve dinlenme molalarının verilmesi gibi önlemler alınmalı. Ancak bu önlemler hayata geçirilmezse işçiler sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmaya devam edecek.

Mayıs Ayında 139 İşçi İş Kazalarında Hayatını Kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre, Mayıs ayında en az 139 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti. İşçi ölümlerinin %70’i ulusal basından, %30’u ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından elde edilen bilgilerden tespit edildi.

İnşaat, tarım ve taşımacılık işkollarında meydana gelen iş cinayetleri tüm ölümlerin üçte ikisini oluşturdu. Trafik kazaları, ezilme ve göçükler, yüksekten düşmeler, kalp krizi ve beyin kanamaları işçi ölümlerinin başlıca nedenleri arasında yer aldı. Özellikle aşırı çalışma koşulları bu ölümlerin ana sebeplerinden biri olarak öne çıkıyor.

Çocuk İşçi Ölümleri Artıyor

Yılın ilk beş ayında 24 çocuk işçi hayatını kaybetti. Yaz aylarında mevsimlik tarım işlerinde çalışan çocuk işçilerin ölümlerinde artış bekleniyor.

Mayıs ayında en az 7 göçmen işçi hayatını kaybetti. Kimlik bilgilerine ulaşılamayan göçmen işçilerin yanı sıra kayıtsız çalışan birçok göçmenin ölümü de resmi kayıtlara geçmiyor.

İş cinayetleri genellikle sanayileşmiş büyükşehirlerde yoğunlaştı. İstanbul, Bursa, Ankara ve Sakarya en çok işçi ölümü yaşanan şehirler oldu. Tarımsal bölgeler ve Anadolu şehirlerindeki iş kazalarına da dikkat çekmek gerekiyor.

İş Güvenliği Önlemleri Yetersiz

İşçi ölümlerinin önlenmesi için çalışma saatlerinin düzenlenmesi, uygun iş kıyafetlerinin sağlanması, serinletici ekipmanların kullanılması ve dinlenme molalarının verilmesi gibi önlemlerin alınması gerekiyor. Hukuki olarak işçilerin “çalışmaktan kaçınma hakkı” bulunmasına rağmen, bu hakkı ancak örgütlü işçiler kullanabiliyor. Türkiye’de aşırı sıcaklarda çalışma ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması işçi sınıfının temel taleplerinden biri olmalıdır.

2024 yılının ilk beş ayında (Ocak’ta 161, Şubat’ta 149, Mart’ta 124, Nisan’da 165 ve Mayıs’ta 139 olmak üzere) toplamda en az 738 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu, her gün “en az” 5 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiği anlamına geliyor. İşçi ölümlerinin önlenmesi için daha kapsamlı ve etkin önlemler alınması gerekmekte.

NHY / İSİG Raporu