TGS’den Basın Özgürlüğü İçin Kritik Rapor: Ekonomik Zorluklar ve Baskılar Artıyor

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) 2023-2024 Basın Özgürlüğü Raporu, ülkedeki gazetecilerin karşılaÅŸtığı ciddi ekonomik, politik ve sosyal zorlukları vurgulayarak dikkat çekiyor. Bu yılki rapor, düşük ücretlerle çalışmaya, uzun saatler boyunca mesai yapmaya ve sendika koruması olmadan görevlerini sürdürmeye zorlanan gazeteciler arasında yaygın olan yoksulluÄŸa odaklanıyor. TGS, ekonomik savunmasızlık ile editoryal bağımsızlıktaki düşüşün birbiriyle baÄŸlantılı konular olduÄŸunu ve basın özgürlüğünün durumunu anlamak için bu iki konunun kritik öneme sahip olduÄŸunu vurguluyor.

Rapor, gazetecilerin mali mücadelelerini detaylandıran bir “yoksulluk anketi” bulgularını içeriyor. Ayrıca, gazetecilerin hapsedilmesi, yasal kovuÅŸturmalar ve gazetecilere yönelik fiziksel saldırılar gibi basın özgürlüğüne yapılan çeÅŸitli müdahaleleri kategorize ediyor. Rapor, son bir yıl içindeki hapsedilen gazetecilerin sayısı, iddia edilen suçların dağılımı ve gözaltı ve soruÅŸturmaların durumu gibi kapsamlı veriler sunuyor.

Raporun anahtar istatistiklerine göre, Nisan 2023 ile Nisan 2024 arasında en az 55 gazeteci Türkiye’de hapse atıldı. 1 Nisan 2024 itibarıyla, 13 gazeteci hala hapiste, 4’ü tutuklu ve 8’i mahkum edilmiÅŸ durumda. Rapor ayrıca, 69 gazetecinin gözaltına alındığını, 74 gözaltı olayının yaÅŸandığını ve gazetecilerin toplamda 153 saat gözaltında tutulduÄŸunu belirtiyor. Ayrıca, 264 gazeteci 126 ceza davasında yargılandı ve toplamda 55 yıl, 11 ay ve 21 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Dijital Sansür ve Para Cezaları ile Bağımsız Medyaya Baskı

TGS raporu, ayrıca dijital sansürü ele alıyor ve web içeriÄŸi kaldırma ve eriÅŸim engelleme kararlarının yanı sıra, Radyo ve Televizyon Ãœst Kurulu (RTÃœK) ve Basın Ä°lan Kurumu (BÄ°K) gibi siyasi olarak yüksek derecede politize edilmiÅŸ düzenleyici kurumlar tarafından bağımsız medyaya yönelik müdahaleleri detaylandırıyor. RTÃœK, toplamda 40.744.956 Türk Lirası (yaklaşık 1.16 milyon Euro) tutarında idari para cezaları uygularken, BÄ°K, Türkiye Anayasa Mahkemesi’nin 2022’de aldığı, keyfi para cezalarının basın özgürlüğünü ihlal ettiÄŸine dair kararı görmezden gelmeye devam ediyor.

TGS raporu, ayrıca gazetecileri ve medya kuruluşlarını yakından ilgilendiren yasal değişiklikler ve medya sektöründeki önemli ekonomik istikrarsızlık hakkında bilgi veriyor. Bu zorluklara rağmen, TGS gazetecilerin haklarını savunmak ve sendikalaşmayı teşvik etmek için aktif kalmaya devam ettiğini söylüyor. Rapor, gazetecilerin ekonomik güvencesizliğine dikkat çekerek ve daha güçlü kolektif haklar ve korumaların gerekliliğini vurgulayarak sona eriyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Bir Ay İçinde Dördüncü Toplu İş Sözleşmesini İmzaladı

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), UNI’nin desteklediÄŸi örgütlenme programı sayesinde bir ay içinde dört baÅŸlangıç sözleÅŸmesini baÅŸarıyla sonuçlandırdığını bildirdi. 7 milyon hizmet işçisini temsil eden Avrupa sendika federasyonu, Türkiye’nin gazetecileri için bu “dörtlü zaferin” UNI’nin örgütlenme programının desteÄŸiyle elde edildiÄŸini vurguladı.