Dört Sınaî Sektör, Her Yıl Avrupa’da 2,7 Milyon KiÅŸiyi Öldürüyor

Dünya SaÄŸlık Örgütü, tütün, iÅŸlenmiÅŸ gıdalar, alkol ve fosil yakıtların Avrupa’da her yıl milyonlarca kiÅŸinin ölümüne yol açtığını açıkladı. Örgüt, hükümetlere daha güçlü saÄŸlık düzenlemeleri uygulama çaÄŸrısında bulundu.

BM’nin Küresel saÄŸlık kuruluÅŸu DSÖ, yayımladığı “DSÖ Avrupa Bölgesindeki bulaşıcı olmayan hastalıkların ticari belirleyicileri” baÅŸlıklı raporda, alkol, tütün, iÅŸlenmiÅŸ gıdalar ve fosil yakıtların sebep olduÄŸu hastalıkların Avrupa’da yılda 2,7 milyon ölüme yol açtığını belirtti.

DW’nin aktardığına göre, DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü Hans Kluge, bu dört endüstrinin her gün en az yedi bin kişiyi öldürdüğünü ifade etti.

Rapora göre, Avrupa’da yılda 1,15 milyon ölüm sigaradan, 426 bin 857 ölüm alkolden, 117 bin 290 ölüm iÅŸlenmiÅŸ et ağırlıklı beslenmekten, 252 bin 187 ölüm de tuzlu beslenmekten kaynaklanıyor.

Bu verilere obezite, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri veya yüksek kolesterol seviyesinin neden olduğu ölümler dahil değil!

DSÖ, bu alanlarda faaliyet gösteren büyük şirketlerin öncelikli hedefinin kâr olduğunu, büyük bir pazar payına sahip olmanın çoğunlukla siyasî güce dönüştüğünü belirtti.

Kluge, bu şirketleri kendi kârlarına zarar verebilecek kamu politikalarını engellemekle ve kendi hedeflerini destekleyen araştırmaları finanse ederek bilimi alt üst etmekle suçladı.

Büyük ÅŸirketlerin çıkarları ile kamu çıkarlarının örtüşmediÄŸini söyleyen Kluge, alkol ve saÄŸlıksız gıda pazarlamasını düzenleyen yasal önlemlerin yetersiz kaldığını savundu ve “Bu taktikler, geçen yüzyıldaki halk saÄŸlığı kazanımlarını tehdit ediyor ve ülkelerin saÄŸlık hedeflerine ulaÅŸmasını engelliyor” dedi.

Raporda endüstrinin yarattığı lobicilik faaliyetlerinin, kalp damar hastalıkları, kanser ve diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele çabalarını engellediği belirtildi.

DSÖ’ye göre, Avrupa’da yetiÅŸkinlerin neredeyse yüzde 60’ı, çocukların ise üçte biri fazla kilolu veya obez.

2017’ye ait son veriler, Avrupa’da kalp damar hastalıkları ve kanser sebebiyle meydana gelen beÅŸ ölümden birinin saÄŸlıksız beslenme alışkanlıklarına baÄŸlı olduÄŸunu gösteriyor.

Kluge, “Ä°nsanlar her zaman kârdan önce gelmeli” diyerek, hükümetlere, saÄŸlıksız ürünlerin pazarlanması ve büyük ÅŸirketlerin lobicilik faaliyetleri konusunda daha güçlü düzenlemeler uygulama yoluyla halk saÄŸlığı için mücadele çaÄŸrısında bulundu.