Araştırma 32 yıl sürdü: Kahve ve yeşil çayın ölüm riskine etkisi ortaya çıktı

Japonya’da yapılan bir araÅŸtırma, yeÅŸil çay veya kahve tüketiminin daha önce inme ya da kalp krizi geçirenlerin ölüm riskini azalttığını ortaya koydu. Kahvenin, söz konusu hastalıkları geçirmeyen kiÅŸilerde de ölüm riskini azalttığı ortaya çıktı.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, araÅŸtırmanın baÅŸyazarı ve Osaka Ãœniversitesi’nde halk saÄŸlığı profesörü olan Hisroyasu Ä°so, nüfusun yaÅŸlanmasıyla birlikte kalp ve damar rahatsızlıklarında da artış görüldüğünü belirtti. Ä°so, ortalama yaÅŸam süresini artırmak için inme veya kalp krizi geçiren kiÅŸilerle ilgili çalışma yaptıklarını açıkladı. Daha önce yeÅŸil çay ve kahveye iliÅŸkin yapılan araÅŸtırmalar kardiyovasküler hastalık geçirmeyen ya da kanser olmayan kiÅŸilerin kalp saÄŸlığı üzerindeki etkilerine odaklanmıştı. Fakat bu araÅŸtırma inme veya kalp krizi geçirdikten sonra kahve ve yeÅŸil çay tüketilmesinin tüm nedenlere baÄŸlı ölüm oranına etkisini ortaya koydu.

46 binden fazla katılımcı 

AraÅŸtırma ekibi 1988’le 1990 arasında bir çalışmaya katılan ve yaÅŸları 46 ile 76 arasında deÄŸiÅŸen 46 binden fazla katılımcının verilerini derledi. 2009’da yine aynı kiÅŸilerden toplanan verilerle birlikte analiz edildi. Veriler katılımcıların yaÅŸam tarzı, tıbbi geçmiÅŸi, yeÅŸil çay ve kahve tüketimini de içeriyordu.

Medical Xpress’in aktardığına göre, ardından katılımcılar, inme geçirenler, kalp krizi geçirenler ve ikisini de geçirmeyenler ÅŸeklinde üç gruba ayrıldı. inhime geçirenlerin bulunduÄŸu grupta, günde en az 7 fincan yeÅŸil çay tüketen kiÅŸilerin, nadiren tüketenlere göre ölüm riskinin yaklaşık yüzde 62 oranında az olduÄŸu ortaya çıktı.

Bulgular, ikinci grupta günde bir fincan kahve içenlerin, düzenli şekilde kahve içmeyenlere kıyasla ölüm riskinin yaklaşık yüzde 22 daha düşük olduğunu gösterdi.

Hakemli bilimsel dergi Stroke’ta yayımlanan araÅŸtırmada, haftada bir veya daha fazla bardak kahve tüketen ve iki hastalığı da geçirmeyen kiÅŸilerin, kahve içmeyen kiÅŸilere göre ölüm riskinin yaklaşık yüzde 14 daha az olduÄŸu da tespit edildi.

Araştırmacılar, yeşil çay tüketiminin söz konusu hastalıkları atlatanların ileride kardiyovasküler hastalık geçirmesini önleyebileceğini söyledi. Kahveninse sağlıklı bireylerde bunu sağlayabileceğini ekledi.

Şeker uyarısı

AraÅŸtırmacılar Japonya’daki yeÅŸil çay ve kahve tüketimindeki alışkanlıklara da dikkat çekti. DiÄŸer ülkelerle arasındaki farklara dair uyarıda bulundu. Zira Ä°so, Japonya’da yeÅŸil çayın genellikle suyla ve ÅŸeker katılmadan hazırlandığını belirtti. Kahvenin de genellikle suyla, ara sıra süt ve ÅŸekerle yapıldığını ekledi. Ä°so sözlerine şöyle devam etti:

“Bu içecekleri en saÄŸlıklı ÅŸekilde tüketmek için gereksiz yere ÅŸeker eklemeyin”

Bununla birlikte, araştırmanın gözlemsel olduğunun altı çizildi. Bu yüzden yeşil çay ve kahvenin kalp kriziyle inme riskini azaltmasının nedeni belirlenemedi.