Ä°zmir’de bir okula Esat Oktay Yıldıran ismi verildi

Ä°zmir’in Buca ilçesinde, bir ilkokul binasına 12 Eylül darbesinin iÅŸkencecisi Esat Oktay Yıldıran’ın adı verildi. Bu karar, eÄŸitim emekçileri ve köylüler tarafından tepkiyle karşılandı.

Buca Belenbaşı Köyü’nde yıkılan Belenbaşı Ä°lkokulu’nun yerine yapılan yeni okul binasına, “Åžehit Esat Oktay Yıldıran Ä°lkokulu” ismi verildi. Bu isim, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Diyarbakır E Tipi Askeri Cezaevi’nde tutsaklara yönelik iÅŸkenceleri ile bilinen ve 1988 yılında öldürülen Esat Oktay Yıldıran’a ait.

Okulun isminin deÄŸiÅŸtirilmesi için EÄŸitim-Sen Ä°zmir 5 Nolu Åžube BaÅŸkanı SavaÅŸ Candemir, Buca Kaymakamlığı ve Buca Ä°lçe Milli EÄŸitim Müdürlüğü’ne dilekçe verdi. Candemir, dilekçesinde, “Bu isim, eÄŸitim emekçilerinin ve öğrencilerin vicdanını yaralayan bir isimdir. Bu isim, darbe döneminin acılarını hatırlatan bir isimdir. Bu isim, demokrasiye ve insan haklarına aykırı bir isimdir. Bu ismi kabul etmiyoruz ve okulun isminin deÄŸiÅŸtirilmesi için gerekli baÅŸvuruları yapacağız” dedi.

Öğrenciler, öğretmenler ve veliler de okulun isminin değiştirilmesi için imza kampanyası başlattı. Kampanyaya, kısa sürede binlerce kişi destek verdi.

Ä°ÅŸkenceci Yıldıran, 12 Eylül darbesi sonrasında Diyarbakır E Tipi Askeri Cezaevi’nde iÅŸkenceci olarak görev yapmıştı. Yıldıran, tutsaklara yönelik uyguladığı iÅŸkencelerden dolayı “Ä°dam için özel yetiÅŸtirilmiÅŸ” olarak anılıyordu. Yıldıran, 1988 yılında, cezaevinde tutuklu bulunan Mehmet Sait Aslan tarafından öldürülmüştü.

Ä°ÅŸkenceci Yıldıran’ın adının bir ilkokul binasına verilmesi, Türkiye’de insan hakları ve demokrasi adına ciddi bir gerileme olarak deÄŸerlendiriliyor.