İmamoğlu’nun Diploması Tartışmasında Yeni Perde: Dekan İptale Direndiği İçin Görevden Ayrılmış

İstanbul Üniversitesi, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptaliyle ilgili açılan davada mahkemeye savunma gönderdi. Yaklaşık 500 sayfalık kapsamlı dosyada dikkat çeken bir ayrıntı yer aldı: Üniversitenin İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Köse’nin, kamuoyuna açıklandığı gibi sağlık nedenleriyle değil, diploma iptali kararını onaylamadığı için görevinden ayrıldığı ortaya çıktı.

Üniversite Savunması: “Kararı Onaylamak İstemedi”

İstanbul Üniversitesi’nin 48’inci sayfada yer alan açıklamasına göre, Köse diploma iptaline karşı olduğu için Fakülte Yönetim Kurulu’nda gerekli imzayı atmamış ve süreç tıkanmıştı. Bu gerekçeyle görevinden istifa eden Köse’nin ayrılığı, üniversite tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na da bildirildi.

Savunma metninde şu ifadelere yer verildi:

“Davacının yatay geçişinin usulsüz olduğu iddiası ile ilgili olarak İşletme Fakültesi Yönetim Kurulunca bir karar alınamamıştır. (…) İnceleme sonucunda hazırlanan raporda (…) bu şekilde bir karar alınmak istenilmediğinden, istifaen görevinden ayrılma sebebiyle Dekanlık Makamı boş kalmış ve Fakülte Yönetim Kurulu toplanamadığından Üniversite Yönetim Kurulunda görüşülmek zorunda kalınmıştır.”

Diploma İptal Süreci Nasıl Başladı?

Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olduğuna dair diploması, 18 Mart 2025 tarihinde İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu kararıyla iptal edilmişti. Gerekçe olarak, öğrencilik sürecinde yatay geçiş başvurusu sırasında usulsüzlük iddiaları gösterildi.

İptal kararına karşı, İmamoğlu’nun halen tutuklu olan avukatı Mehmet Pehlivan tarafından İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde iptalin yürütülmesi ve kararın kaldırılması istemiyle dava açıldı. Dava süreci devam ederken, üniversitenin gönderdiği detaylı savunma dosyası, diploma iptal sürecinin perde arkasına dair yeni bilgiler ortaya koydu.

Köse: “Usulsüzlük Yok” Demişti

İmamoğlu’nun diploması hakkında daha önce “usulsüzlük bulunmamaktadır” yönünde rapor hazırlayan ve ilgili kurumlara bu doğrultuda görüş bildiren Prof. Dr. Ahmet Köse, iptal kararının ardından sessizce görevinden ayrılmıştı. Kamuoyuna, Köse’nin istifası sağlık gerekçesiyle olmuş gibi yansıtılsa da, üniversitenin resmi savunması bu gerekçeyi doğrulamadı.

Üniversitenin Savunmasında Neler Var?

Üniversite, mahkemeye sunduğu belgeler arasında 2020 yılında CİMER’e yapılan başvurulara verilen 15 farklı cevabı da delil olarak ekledi. Bu yazılarda İmamoğlu’nun “kabul koşullarını yerine getirerek kayıt yaptırdığı” vurgulanıyor. Buna rağmen üniversite, sonraki süreçte iptal kararına gerekçe olarak “açık hata” ve “yokluk” durumlarını ileri sürdü.

İdare Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında süreç yargı denetiminde ilerliyor. Mahkemenin, hem üniversitenin savunmasını hem de daha önce verilmiş resmi belgeleri dikkate alarak karar vermesi bekleniyor. Gelişmeler, hem İmamoğlu’nun siyasi geleceği hem de üniversite özerkliği ve hukuk devleti tartışmaları açısından yakından takip ediliyor.