Hrant Dink cinayetinde yeni dava: 11 sanık yarın hakim karşısına çıkacak

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de ÅžiÅŸli’deki gazete binası önünde öldürülmesine iliÅŸkin davada, haklarında suç duyurusunda bulunulan aralarında Erhan Tuncel, Ramazan Akyürek, Yasin Hayal ve Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduÄŸu 11 sanık hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs etme”, “Silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “Kasten öldürme” gibi suçlardan yeni bir dava açıldı. Davanın ilk duruÅŸması yarın (14 Haziran ÇarÅŸamba) Ä°stanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Hrant Dink’in eÅŸi Rakel Dink ve çocukları “müşteki” sıfatıyla yer aldı. Ä°ddianamede, sanıkların FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün amaçları doÄŸrultusunda hareket ettikleri, cinayeti iÅŸleyecek örgüte operasyon yapmayarak ve maktüle koruma saÄŸlamayarak örgüt adına ve yıkıcı emelleri doÄŸrultusunda hareket ettikleri belirtildi.

Sanıklar eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve firari sanık Faruk Sarı hakkında “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası istendi. Sanıklar Yahya Öztürk ve Adem SaÄŸlam hakkında **”Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs etme”, “Ä°hmali davranışla kasten öldürme“, “Silahlı terör örgütüne üye olma“, “Kasten öldürme” suçlarından ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ile 17 yıl 6 aydan 25 yıla kadar hapisleri istendi. DiÄŸer sanıklar hakkında ise “Silahlı Terör Örgütü adına suç iÅŸleme” suçundan 2 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Hrant Dink cinayeti, Türkiye’de ve uluslararası alanda büyük tepki ve yankı uyandırmıştı. Cinayetin faillerinin yakalanması ve adaletin saÄŸlanması için yüz binlerce kiÅŸi “Hepimiz Hrant’ız Hepimiz Ermeniyiz” sloganlarıyla yürümüştü. Cinayetin ardından açılan davada, tetikçi Ogün Samast’a ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası verilmiÅŸti. Ancak cinayetin azmettiricileri ve devlet içindeki iÅŸbirlikçileri konusunda tam bir aydınlatma saÄŸlanamamıştı. Bu nedenle yeni açılan dava, cinayetin perde arkasının ortaya çıkması için önemli bir fırsat olarak görülüyor.

NHY/ Cumhuriyet, sabah, mynet, gercekhaberci