DÄ°SK Emekli-Sen, emeklilerin ikramiye talebini dile getirdi

DÄ°SK Emekli-Sen, 13 Haziran 2023 tarihinde Ankara Ulus Meydanı’nda bir basın açıklaması yaparak emeklilerin ikramiyelerinin asgari ücret düzeyinde ve yılda iki kez verilmesini istedi.

Emeklilerin yoksulluk ve sefaletle mücadele ettiğini belirten sendika, emeklilik hakkının Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış temel bir insan ve yurttaş hakkı olduğunu vurguladı.

Basın açıklamasını okuyan DÄ°SK Emekli-Sen Genel BaÅŸkanı Cengiz Yavuz, emeklilerin yaÅŸadığı geçim sıkıntısının her geçen gün derinleÅŸtiÄŸini söyledi. Emeklilerin enflasyon karşısında eriyen gelirleriyle ay sonunu getiremediÄŸini, saÄŸlık harcamalarının büyük bölümünü cebinden karşılamak zorunda kaldığını, sosyal güvenlik haklarının gasp edildiÄŸini ifade etti. Yavuz, emeklilerin taleplerini “Ä°nsanca yaÅŸayabilecekleri bir ücret, insanca yaÅŸayabilecekleri bir çevre, nitelikli parasız saÄŸlık hizmeti ve toplu sözleÅŸmeli sendika hakkı” olarak sıraladı.

Yavuz, ayrıca emekli olma yaşı ve prim gün sayısının artırılmasını öngören EYT sorununa da değindi. 1999 yılında çıkarılan ilgili yasa ile milyonlarca kişinin emeklilik hakkından mağdur edildiğini hatırlatan Yavuz, EYT sorununun ekonomi ve demokrasi mücadelesinin en önemli başlıklarından biri haline geldiğini kaydetti. Yavuz, EYT mağdurlarının haklı taleplerinin karşılanması için mücadeleye devam edeceklerini bildirdi.

Basın açıklamasına katılan DÄ°SK Genel Sekreteri Adnan SerdaroÄŸlu ise Emekli-Sen’in kapatılma davalarına karşı verdikleri direniÅŸi selamladı. SerdaroÄŸlu, Emekli-Sen’in kurulduÄŸundan bugüne hakkında kapatma davaları açıldığını, yerel mahkemelerden Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’ne kadar uzanan süreçte yasaklamalar ve engellemelerle karşılaÅŸtığını anlattı. SerdaroÄŸlu, Emekli-Sen’in Avrupa sendikal hareketinin bir parçası olduÄŸunu ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve Avrupa Emekliler ve YaÅŸlılar Federasyonu (FERPA) tarafından da desteklendiÄŸini belirtti.

Basın açıklamasının ardından emekliler sloganlar eÅŸliÄŸinde Ulus Meydanı’ndan ayrıldı.

 

NHY/ disk.org.tr