Hollanda: Dini kuruluÅŸlara Türkiye’den para akışını yasaklamak istiyor

Hollanda hükümeti, Türkiye, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinden, Hollanda’daki cami ve derneklere yapılan maddi yardımların yasaklanmasının mümkün olmadığını açıkladı.

Hollanda Temsilciler Meclisi ve hükümet, bir süreden beri yurt dışından mali destek alarak radikalleşen camilerle ilgili alınacak önlemleri tartışıyor.

Hollanda Meclisi’nde, bu amaçla oluÅŸturulan “Özgür Olmayan Ülkelerden Gelen İstenmeyen Etkileri SoruÅŸturma Komisyonu”, raporunu tamamladı. Rapora göre Türkiye ve Körfez ülkeleri, Hollanda’daki İslami kurum ve kuruluÅŸları farklı ÅŸekillerde etki altına alıyor.

Kuveyt ve Suudi Arabistan baÅŸta olmak üzere, yurtdışından gelen para akışı, camilerin radikalleÅŸmesine yol açıyor. 30’dan fazla caminin yurtdışından destek aldığı belirlendi.

SoruÅŸturma komisyonu üyesi, iktidar ortağı Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) Milletvekili Bente Becker, Türkiye, Suudi Arabistan ya da Körfez ülkelerinden Hollanda’daki camilere para akışının yasaklanmasını istemiÅŸti.

“Yasal olarak mümkün deÄŸil”

Becker, cami ya da haftasonu Kuran kurslarında, kadın ve kız çocuklarının haklarının ihlali gibi sorunlu davranışlar varsa, bunların da hükümet tarafından araştırılıp, yasaklanmasını önerdi.

Meclisteki siyasi partilerin çoğunluğu bu önerilere destek verdi. Ancak Hollanda hükümeti, camilere yurtdışından para akışının yasaklanmasının, yasal olarak mümkün olmadığını bildirdi.

Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees, “Hollanda’daki bir Müslüman mezarlığını, yurtdışından gelen parayla finanse etmek sorun deÄŸil” dedi.

Koolmees’e göre, yurtdışından Hollanda’ya ne kadar para geldiÄŸi de belli deÄŸil. Hollandalı bakan, “Para akışını ÅŸeffaf hale getirmek de mümkün deÄŸil. BaÅŸka bir Avrupa BirliÄŸi (AB) üyesi ülke aracılığıyla da Hollanda’ya para göndererek, yasağı delmek mümkün” dedi.

Hükümet, Hollanda’daki cami ve derneklerde düzenlenen izinsiz Kuran kurslarının denetlenmesi ve camilere istenmeyen yabancı para akışının önlenmesi için AB makamları ile daha çok iÅŸ birliÄŸi yapılması için daha fazla çaba harcanacağını açıkladı.

Türkiye ve Fas kökenli seçmenlerin desteklediÄŸi Denk Partisi ise, hükümet ve meclisi “çifte standart” uygulamakla suçlayarak, sadece Müslümanlar ile mücadele edildiÄŸini savundu.