Himalayalardan kopan buz kütlesi ölümlü felakete yol açtı

İklim değişikliği ile kutuplardaki buzulların erimesinin yanı sıra, dağlardaki buzullarda hızla eriyor. Hindistan’ın kuzeyindeki Himalaya Dağları’ndan bir buz kütlesinin kopup baraja düşmesi sel felaketine yol açtı. Olayda en az 9 kişi yaşamını yitirdi, 140 kişinin hayatından da endişe ediliyor.

Buzul parçasının düştüğü barajda çalışanlarla çevredeki köylülerin sel sularına kapılmış olmasından korkuluyor.

Rishiganga Hidroelektrik Santrali tamamen yıkıldı, Dhauliganga Santrali ise ağır hasar aldı. Bu barajın yakınlarındaki bir tünelde 3 kişinin cesedine ulaşıldığı ve en az 16 işçinin mahsur kaldığı açıklandı. Her iki barajda görev yapan 140 kişidense haber alınamıyor.

Nanda Devi buzulundan kopan kütlenin barajı taşırmasının ardından Hindistan Hava Kuvvetleri mobilize edildi, arama kurtarma çalışmaları için afet bölgesine ekipler sevk edildi.

Durumun yakından takip edildiğini duyuran Başbakan Narendra Modi sosyal medya hesabındaki paylaşımında “Tüm ülke Uttarakhandlılar için dua ediyor” diye yazdı.

Yetkililer Alaknanda Nehri’nin çevresinde yaşayanlara güvenli bölgelere sığınmaları için uyarıda bulundu.

Komşu eyalet Uttar Pradesh’te de nehir yataklarının bulunduğu bölgelerde alarm verildi.

Uttarakhand’da 2013 yılında yılında aşırı yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymalarında 5 binden fazla kişi can vermiş, “Himalaya tsunamisi” olarak bilinen olayda binlerce ev de kullanılamaz hale gelmişti.