‘Her Üç Kadından Biri ya Fiziksel ya da Cinsel Şiddet Mağduru’

‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’, bir çok ülkede düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nün ortaya çıkışının arkasında ise 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde yaşanan bir olay var.

1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde ülkeyi yöneten diktatör Rafael Trujillo’ya karşıtlığıyla bilinen üç kız kardeş, Trujillo’nun, “Ülkede iki tehlike var, kilise ve Mirabal kardeşler” şeklinde yaptığı açıklamayla hedef gösterildi.

Mirabal kardeşler kendilerini hedef gösteren konuşmanın ardından günler sonra tecavüz edilerek vahşice katledildi.

1999 yılında BM Genel Kurulunda kabul edildi

Birleşmiş Milletler,1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde meydana gelen, ‘ Mirabal Kardeşler’ olayından yola çıkarak, 25 Kasım 1999 yılında konuyu genel kuruluna taşıdı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1999 yılında, ‘25 Kasım’ gününü, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ olarak ilan etti.

‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ nedeniyle bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya genelinde her üç kadından birinin, yaşamları sürecinde ya fiziksel yada cinsel şiddete maruz kaldığını söyledi.

‘750 milyon kadın 18 yaş öncesi zorla evlendirildi’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, “750 milyon kadın, 18 yaşından önce evlenmeye zorlanmış. 250 milyondan fazla kadın ise olası sünnet tehditliyle karşı karşıya kalmış bir durumda. Bir çok ülkede kadın hakları savunucuları çok ciddi ve endişe veren bir düzeyde hedef gösterilmiş durumda. Dünyanın her tarafında kadın siyasetçilere karşı şiddet uygulanmaya çalışılıyor. Kadına yönelik tüm bu şiddet tüm dünyada giderek artarak tırmanıyor. Kadınlara yönelik şiddet, hem siyasi hem sosyal hem de ekonomik ve kültürel haklarını tehdit eder bir duruma gelmiştir” dedi.

‘Kadına şiddet engellenmeden ‘2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ gerçekleşemez’

Genel Sekreter Guterres, kadına yönelik şiddet ve tacizin insan haklarının yerine getirilmesi konusunda ciddi bir temel engel oluşturduğunu belirtti. Kadına yönelik şiddet sorunun çözümü sağlanmadan, ‘2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin’tam olarak yerine getirilemeyeceğini ifade etti.