Hazal Kaya’ya Musa Orhan’a hakaretten ceza istemi

Oyuncu Hazal Kaya hakkında, tecavüz faili Musa Orhan’a hakaret ettiği gerekçesiyle, 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Êlîh’in Qubin (Beşiri) ilçesinde uzman çavuş Musa Orhan, 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüzde bulunmuştu, daha sonra Er, intihara sürüklenmişti.

İpek Er’e tecavüzde bulunan Orhan’a sanal medyadan hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan Ezgi Mola’ya destek olmak için paylaşım yapan oyuncu Hazal Kaya hakkında Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş’un şikayeti sonucu soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından Kaya hakkında, “Sesli yazılı veya görüntülü bir ileti ile alenen hakaret” suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

İddianamede Kaya’nın ifadelerine de yer verildi. “Kamu vicdanını yaralayan bir olaydı” diyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

İpek’in ‘Ben 18 yaşında köyde yaşıyorum. Musa o hayallerimi, hayatımı, umutlarımı yaktı, beni kirletip dünyamı yıktı’ diye başladığı ve ayrıntılı olarak uğramış olduğu cinsel istismarı anlattığı mektubunu defalarca okudum. Buna sebep olan, devletin kendisine sağlamış olduğu mevki ve nüfusu kullanarak bir genç kızın hayata dair tüm umutlarını elinden alan ve onu ölüme sürükleyen bir insanın şeref ve haysiyete dair bu kadar hassas ve kırılgan olması ne o tweeti attığım gün ne de şimdi anlayabileceğim bir şey değil. Tecavüzcüye tecavüzcü demenin de suç olduğu bir hukuk sistemine dahil olduğumu düşünmüyorum.

“Faillerin değil faillere gerekeni söyleyenlerin ceza”

Tepkisinde haklı olduğunu vurgulayan Kaya, “Kadına yönelik şiddet, cinsel istismar ve cinsel şiddetin önüne geçmek için mevcut yasaların en etkili biçimde uygulanması gerektiği gibi bu konuda kamuoyu baskısı oluşturulmasının önemini de biliyor ve bir oyuncu olarak böyle konularda her zaman sesimi duyurmaya çalışıyorum. Kadına yönelik şiddetin ve faillerin değil faillere gerekeni söyleyenlerin ceza aldığı bir sisteme yönelik sitemimin yargılama konusu olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Üzerine atılı suçlamayı kabul etmeyen Kaya, sosyal medya hesabının da kendisine ait olduğunu kaydetti.

İddianamede yer alan uzlaştırmacı raporuna göre tarafların uzlaşamadıkları da vurgulandı.