Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve KöyiÅŸleri Komisyonunda kabul edildi.
Yeni düzenleme ile hayvanlara zarar vermeyi içeren eylemlere iliÅŸkin suç kapsamı deÄŸiÅŸecek. Buna göre, hayvanlar ‘mal’ statüsünde deÄŸil ‘canlı’ statüsünde olacak. Hayvanların icra konusu olması da mümkün olmayacak. Petshoplarda kedi ve köpek satışlarının önüne geçilecek.
Yeni düzenleme ile ‘sahipli-sahipsiz’ hayvan ayrımı da ortadan kalkıyor. Sahibi olsun veya olmasın nesli tükenmekte olan bir hayvanı öldürmek, hayvanlara acımasız muamelede bulunmak, hayvan dövüştürmek gibi eylemler suç kapsamında olacak.
Tehlikeli köpek türleri yasaklanıyor
Tüm bunların yanı sıra kara ve su sirkleri ile yunus parkların da yasaklanıyor.
Kanun teklifinin 14’üncü maddesinde yer alan, ‘tehlike arz eden hayvanların belirlenmesine iliÅŸkin bakanlıkça yapılacak düzenleme’ yürürlüğe konuluncaya kadar, tehlikeli olduÄŸu belirtilen köpek türlerine iliÅŸkin de düzenlemeler var. Buna göre; Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino ve Fila Brasilerio türlerinin Türkiye’ye giriÅŸi yasaklanacak.
Bu türlerin satışı ya da reklamını yapanlara hayvan başına 11 bin TL idari para cezası kesilecek ve hayvanlara da el konulacak.
Ancak ‘Bu hayvanlara el konulur ve bu hayvanlar belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülür’ ifadesinde sayılan ırklar kanun maddesinden çıkarılacak ve yeni düzenleme ile Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanları tehlike arz eden hayvanları tek tek belirlenecek, bir ırk tamamen tehlikeli olarak sayılmayacak.
Cinsel ilişki değil tecavüz
Kanunun 11’inci maddesinde yer alan ‘Hayvanlarla cinsel iliÅŸkide bulunan kiÅŸi 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır’ ifadesindeki ‘iliÅŸki’ kelimesi yerine ‘hayvana tecavüz’ ya da ‘hayvana cinsel taciz’ ifadesi kullanılacak.
Bu değişiklik muhalefet ve hayvan hakları aktivistlerinin baskısı sonucu gerçekleşiyor.
Hayvan hastaneleri
Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını, tedavilerini sağlayacak ve eğitim çalışmaları yapacak.
Ayrıca yerel yönetimler, ilgili karar organının uygun görmesi halinde hayvan hastanesi kurabilecek.
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024