Göçmen Kuşların Uğrak Noktası Uzunhızırlı Göleti Kurudu, Kuşlar Tehdit Altında

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bulunan ve birçok göçmen kuÅŸa ev sahipliÄŸi yapan Uzunhızırlı Göleti, son dönemde etkili olan kuraklık nedeniyle tamamen kurudu. Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan göletin kuruması, kuÅŸ popülasyonlarını olumsuz etkilemeye baÅŸladı. Çanakkale Onsekiz Mart Ãœniversitesi (ÇOMÃœ) SaÄŸlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğretim Ãœyesi ve KuÅŸ Bilimcisi Ä°brahim Uysal, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Uzunhızırlı Göleti’nin ekosistem ve su kuÅŸları açısından önemli bir rol oynadığını belirten Uysal, sulak alanların dünyada yaÄŸmur ormanlarından sonra en zengin biyolojik çeÅŸitliliÄŸe sahip olduÄŸunu vurguladı. Kuraklık nedeniyle sulak alanlardaki kayıpların, biyoçeÅŸitlilik kaybına baÄŸlı olarak ekosistem hizmetlerinin de azalmasına neden olduÄŸuna dikkat çeken Uysal, bunun doÄŸal dengeyi olumsuz etkilediÄŸini söyledi.

Göçmen kuÅŸlar için uzun yolculukları tamamlayabilmek için sulak alanların hayati öneme sahip olduÄŸunu belirten Uysal, Uzunhızırlı Göleti’nin tepeli pelikan gibi nesli tehlike altındaki türlerin kış döneminde kışladığı önemli bir alan olduÄŸunu ifade etti. Kuraklığın diÄŸer sulak alanlarda da hızla devam ettiÄŸini ve kuÅŸ türlerinin azalmasının küresel ölçekte ciddi ekolojik sorunlara yol açabileceÄŸini vurgulayan Uysal, sulak alanların korunması ve kirliliÄŸin önlenmesi için acil tedbirler alınması gerektiÄŸini söyledi.

Kuşların göç yolculukları sırasında sulak alanlarda dinlenmek ve beslenmek zorunda olduğunu belirten Uysal, kuşların beslenme alanlarını kaybetmelerinin, daha uzak mesafelere gitmek zorunda kalmalarına ve toplu ölümlere yol açabileceğini belirtti. Doğal alanların, insan faaliyetleri ve iklim değişikliği gibi etkenlerden korunması gerektiğini vurgulayan Uysal, sulak alanların ekosistem hizmetleri ve doğal denge açısından büyük önem taşıdığını ve bu alanlara özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

NHY/ DHA