Gelişmiş ülkelerden aşı bağışlarını artırma kararı

Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu toplantıları kapsamında, “Küresel Kovid-19 Zirvesi: Pandemiyi Bitirme ve Gelecektekilere Hazırlık İçin Yeniden İnşa” çevrim içi zirve gerçekleştirildi.

Başbakan Suga Yoşihide, ABD Başkanı Joe Bidenın ev sahipliğindeki zirveye gönderdiği video mesajda, ülkesinin, salgınla mücadeledeki çabalarına değindi.

Japonyanın, düşük ve orta gelirli ülkelere oksijen yoğunlaştırıcı ve havalandırma cihazları sağladığını belirten Suga, “Bu sağlık krizinin üstesinden gelebilmek için bu tür yardımlara devam edeceğiz.” dedi.

Suga ülkesinin, Kovid-19 Aşılarına Küresel Erişim Programına (COVAX) 1 milyar dolar katkı verdiğini ve çeşitli ülkelere 23 milyon doz aşı sağladığını anımsattı.

Aşılara adil erişim sağlanması amacıyla düşük ve orta gelirli ülkelere 30 milyon doz ek aşı desteği daha vereceklerini kaydeden Suga, toplam aşı doz yardım hedefini 60 milyona çıkarmak istediklerini açıkladı.

ABDden düşük ve orta gelirli ülkelere aşı bağışı taahhüdü

New Yorkta devam eden Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu toplantıları kapsamında, Bidenın ev sahipliğinde, “Küresel Kovid-19 Zirvesi: Pandemiyi Bitirme ve Gelecektekilere Hazırlık İçin Yeniden İnşa” adı altında çevrim içi zirve gerçekleştirildi.

Biden, burada yaptığı konuşmada, dün BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmaya işaret ederek, “Kovid-19u yenmek için birlikte çalışmamızdan ve gelecek pandemilere hazırlıklı olmaktan daha acil bir şey yok.” görüşünü paylaştı.

Yönetiminin, aşı üretimini artırma, aşı bağışlama ve oksijen krizi noktasında ciddi adımlar attığına dikkati çeken Biden, ABDnin Kovid-19a 670 binden fazla, dünyanın ise 4 buçuk milyon kurban verdiğini kaydetti.

“Aşıları satmamalı, bağışlamalıyız”

Joe Biden, ülkesinin, şu ana kadar 100den fazla ülkeye 160 milyon doz aşı bağışladığını vurgulayarak, “ABD, düşük ve orta gelirli ülkelere bağışlamak üzere 500 milyon doz daha Pfizer aşısı satın alacak. Bu dozlar, gelecek yıl bu zamana kadar ülkelere gönderilmiş olacak.” açıklamasında bulundu.

ABD ve Avrupa Birliğinin (AB) daha yakından çalışmak için yeni bir ortaklık kurduğunu duyuran Biden, “Tüm dünyayı belli prensipler etrafında toplamalıyız. Aşıları satmamalı, bağışlamalıyız ve bu bağışlarda siyasi bir amaç olmamalı.” ifadesini kullandı.

Biden, Güney Afrikada da 500 milyon dozdan fazla Johnson and Johnson Kovid-19 aşısının üretileceğini ve bu aşıların Afrika ülkelerine dağıtılacağını bildirdi.

Öte yandan Biden, aşılama çalışmaları için ABDnin, 370 milyon dolar bağışlama sözü verdiğini dile getirdi.