Financial Times: Katar krizini 1 milyar dolarlık fidye anlaşması tetikledi

Ä°ngiliz Financial Times gazetesi, Körfez ülkelerinin Katar’la tüm iliÅŸkileri kesmesine neden olan olayın Nisan ayında Doha yönetimi tarafından El Kaide baÄŸlantılı Tahrir el Åžam örgütü ile Ä°ran destekli Åžii milislere yapılan toplam 1 milyar dolarlık fidye ödemesi olduÄŸunu yazdı.

Gazetenin Katarlı yetkililer, Irak’taki Åžii milisler ve Suriye’deki silahlı muhaliflerin yanı sıra bölgede görev yapan diplomatlarla yaptığı görüşmelerde, tarafların fidye ödemesini doÄŸruladığı belirtiliyor.

Financial Times, Nisan ayında Irak’ın güneyinde avlanmaya giden 26 Katar kraliyet ailesi üyesinin El Kaide baÄŸlantılı gruplar tarafından kaçırıldığını ve fidye istendiÄŸini aktarıyor.

Financial Times’ın konuÅŸtuÄŸu Katarlı bir hükümet yetkilisi fidye ödemesini doÄŸrulasa da tutar konusunda bilgisi olmadığını ifade ediyor.

Gazeteye bilgi veren Suriyeli muhalifler ise Tahrir el Şam örgütüne yapılan ödemenin 300 milyon dolara ulaştığını belirtiyor.

Ä°ran ve Åžii milislere 700 milyon dolar

Ancak Financial Times, “Suudi Arabistan’ı asıl kızdıran, bölgedeki en büyük rakibi Ä°ran’ın desteklediÄŸi Åžii örgütlere ve Tahran’a yapılan ödemelerdi” diyor.

Bir diplomat da, “Katar’ın Ä°ran’a da ödeme yapması Suudi Arabistan için bardağı taşıran son damla oldu” diye konuÅŸuyor.

Tahrir el Åžam’a yapılan fidye ödemesine baÄŸlantılı olarak Irak’ta faaliyet gösteren Ä°ran destekli Hizbullah Tugayları (Kata’ib Hizbullah) ile Tahran yönetimine toplam 700 milyon dolar ödendiÄŸi ifade ediliyor.

Financial Times’a bilgi veren bölgeden iki diplomat, 2015’te Katar vatandaÅŸlarının Hizbullah Tugayları tarafından kaçırıldığını ve Ä°ran’da esir tutulduÄŸunu anlatıyor.

Diplomatlar, Irak’ta faaliyet gösteren Hizbullah Tugayları’nın, Tahrir el Åžam’ın elindeki savaşçılarını geri alabilmek için Katar’ın esir takası görüşmelerine dahil olduÄŸunu söylüyor.

Anlaşmanın Suriye bağlantısı

Haberde bölgedeki birçok silahlı grubu kapsayan milyonlarca dolarlık fidye anlaÅŸmasına Suriye’de kuÅŸatma altındaki dört yerleÅŸim yerinin de dahil edildiÄŸi belirtiliyor.

KuÅŸatma altındaki dört yerden ikisinin cihatçı örgütler, diÄŸer ikisinin ise Åžii örgütler tarafından ablukada tutulduÄŸunu ifade eden Financial Times, bir Suriyeli muhalifin “Katar anlaÅŸmayı saÄŸlayabilmek için Tahrir el Åžam’a 120-140 milyon dolar, Ahrar’uÅŸ Åžam’a 80 milyon dolar ödedi” dediÄŸini aktarıyor.

Aynı Suriyeli muhalif, “Katar herkese para dağıtıp duruyor ama nereye kadar? Yaptıkları sadece bizim sonumuz getirmek oldu” diyor.

Yine Financial Times’a konuÅŸan bölgeden bir diplomat ise “Ä°ran ve Åžii milislere ödenen 700 milyon doları da eklerseniz Karar bu çılgın anlaÅŸma için 1 milyar dolar harcamış oluyor” diye konuÅŸuyor.

Gazete, Hizbullah Tugayları’ndan bir temsilcinin “400 milyon dolar Tahran’a gitti” dediÄŸini aktarıyor ancak aynı kiÅŸi kendi örgütünün ne kadar aldığını söylemediÄŸini yazıyor.

Financial Times, “Hizbullah Tugay’larının ödemeyi doÄŸrulayıp Tahran’a giden parayı açıklamasının nedeni anlaÅŸmadan kendilerine düşen pay konusunda memnun olmamalarıydı” diyor.