Evrenin ilk zamanlarında yaşamın izleri: James Webb Teleskobu’nun büyük keşfi

Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan verileri inceleyerek Dünya’ya 12 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan SPT0418-47 adlı galakside organik moleküller tespit etti. Bu keşif, evrenin ilk zamanlarında yaşamın oluşabileceğine dair yeni ipuçları sunuyor.

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), kızılötesi astronomiye yönelik bir uzay teleskobudur. Uzaya gönderilmiş en güçlü teleskoptur. Eskiyen Hubble Uzay Teleskobu’nun kısmen ardılı olacak şekilde planlanmış, NASA öncülüğünde ve ESA ile CSA’nın desteğiyle geliştirilmiştir. Aralık 2021’de fırlatılmış ve Ocak 2022’de yörüngesine girmiştir.

JWST, 6,5 metre genişliğinde altın kaplama bir aynayla donatılan kızılaltı bir teleskoptur. Bu ayna, 13.5 milyar ışık yılı uzağı, yani evrenin ilk yıldızlarının oluştuğu zamanı görmesini olanaklı kılmaktadır. JWST, Dünya’dan neredeyse 1,5 milyon kilometre uzaklıkta yörüngeye yerleştirilmiştir. Bu uzaklık, Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın dört katı kadardır.

SPT0418-47 galaksisi ise JWST’in gözlemlediği en uzak galaksilerden biridir. Evrenin yaklaşık 800 milyon yaşındayken oluştuğu tahmin edilmektedir. Bu galaksi, Samanyolu’na benzer bir yapıya sahiptir ve içinde çok sayıda yıldız barındırır.

JWST’in yaptığı analizler sonucunda, SPT0418-47 galaksisinin bazı bölgelerinde organik moleküllerin varlığı tespit edilmiştir. Organik moleküller, karbon atomları içeren ve yaşamın temelini oluşturan moleküllerdir. Bu moleküllerin evrenin bu kadar erken bir döneminde bulunması, yaşamın oluşumu için gerekli koşulların çok eskiden beri mevcut olduğunu göstermektedir.

Bu keşif, evrenin tarihine ve yaşamın kökenine dair yeni sorular ortaya çıkarmaktadır. Bilim insanları, JWST’in daha fazla veri toplamasını ve daha fazla galaksiyi incelemesini ummaktadır. Böylece evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaşacaklardır.


Kaynaklar:

[1] https://www.nasa.gov/mission_pages/webb/main/index.html
[2] https://www.kozmikanafor.com/james-webb-uzay-teleskopu/