Evrenin ilk zamanlarında yaÅŸamın izleri: James Webb Teleskobu’nun büyük keÅŸfi

Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan verileri inceleyerek Dünya’ya 12 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan SPT0418-47 adlı galakside organik moleküller tespit etti. Bu keÅŸif, evrenin ilk zamanlarında yaÅŸamın oluÅŸabileceÄŸine dair yeni ipuçları sunuyor.

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), kızılötesi astronomiye yönelik bir uzay teleskobudur. Uzaya gönderilmiÅŸ en güçlü teleskoptur. Eskiyen Hubble Uzay Teleskobu’nun kısmen ardılı olacak ÅŸekilde planlanmış, NASA öncülüğünde ve ESA ile CSA’nın desteÄŸiyle geliÅŸtirilmiÅŸtir. Aralık 2021’de fırlatılmış ve Ocak 2022’de yörüngesine girmiÅŸtir.

JWST, 6,5 metre geniÅŸliÄŸinde altın kaplama bir aynayla donatılan kızılaltı bir teleskoptur. Bu ayna, 13.5 milyar ışık yılı uzağı, yani evrenin ilk yıldızlarının oluÅŸtuÄŸu zamanı görmesini olanaklı kılmaktadır. JWST, Dünya’dan neredeyse 1,5 milyon kilometre uzaklıkta yörüngeye yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu uzaklık, Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın dört katı kadardır.

SPT0418-47 galaksisi ise JWST’in gözlemlediÄŸi en uzak galaksilerden biridir. Evrenin yaklaşık 800 milyon yaşındayken oluÅŸtuÄŸu tahmin edilmektedir. Bu galaksi, Samanyolu’na benzer bir yapıya sahiptir ve içinde çok sayıda yıldız barındırır.

JWST’in yaptığı analizler sonucunda, SPT0418-47 galaksisinin bazı bölgelerinde organik moleküllerin varlığı tespit edilmiÅŸtir. Organik moleküller, karbon atomları içeren ve yaÅŸamın temelini oluÅŸturan moleküllerdir. Bu moleküllerin evrenin bu kadar erken bir döneminde bulunması, yaÅŸamın oluÅŸumu için gerekli koÅŸulların çok eskiden beri mevcut olduÄŸunu göstermektedir.

Bu keÅŸif, evrenin tarihine ve yaÅŸamın kökenine dair yeni sorular ortaya çıkarmaktadır. Bilim insanları, JWST’in daha fazla veri toplamasını ve daha fazla galaksiyi incelemesini ummaktadır. Böylece evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaÅŸacaklardır.


Kaynaklar:

[1] https://www.nasa.gov/mission_pages/webb/main/index.html
[2] https://www.kozmikanafor.com/james-webb-uzay-teleskopu/