Erken insanların izinde: Schöningen’de Taş Devri küçük ailesi keşfedildi

Almanya Niedersachsen’da 300.000 yıllık hominin ayak izleri bulundu – fil ve gergedan izlerinin ortasında. Schöningen’deki bulgu, ilgili erken insanlar hakkında bilgi veriyor.

Ayak izleri, yaklaşık 300.000 yıl önce bir göl kıyısında yürüyen en az dört bireyden oluşan bir gruba ait. Almanya’daki en eski bilinen insan izleri ve Avrupa’daki ikinci en eski izler. Araştırmacılar, bunların modern insanın ataları olarak kabul edilen Homo Heidelbergensis türüne ait olduğunu tahmin ediyorlar.

İzler, Schöningen’deki linyit açık ocak madenciliğinde kazılar sırasında tesadüfen keşfedildi; burada aynı zamanda birkaç ahşap mızrak ve aynı döneme ait diğer araçlar da bulundu. Ayak izleri çok iyi korunmuş. Çünkü hızla nemli kumla kaplanmış ve böylece erozyondan korunmuş olduğu görüldü. Araştırmacılar, iz bırakan Homininlerin boyutunu, ağırlığını ve yaşını tahmin edebildi, ayrıca yürüme hızlarını ve sosyal yapılarını da belirlediler.

Sonuçlar, grubun iki yetişkinden, bir gençten ve bir çocuktan oluştuğunu ve muhtemelen bir aileye ait olduğu düşünülüyor. Birbirlerinin arkasından sırayla yürüdükleri, genç olanın bazen sıradan çıktığı saptandı. Yaklaşık 1.50 ila 1.75 metre boyunda ve 50 ila 80 kilogram arasında ağırlığındaydılar. Saatte yaklaşık 4 kilometre hızla yürüdükleri belirledi.

Ayak izleri Buzul Çağı’ndaki erken insanların yaşamını anlamak için benzersiz bir olanak sağlıyor. Küçük gruplar halinde yaşadıkları, yavrularına baktıklarını ve farklı ortamlara uyum sağladıklarını göstermekte. Ayrıca fil, gergedan, ayı ve kurt gibi büyük memelilerin yaşadığı karmaşık bir ekosistemin parçası oldukları saptanan diğer ayak izlerinden anlaşılıyor. Araştırmacılar, Hominin davranışları ve etkileşimleri hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için daha fazla iz bulmayı umuyor.