Dünyanın bilinen en eski Tevrat’ı ‘Codex Sassoon’ açık artırmada rekor fiyata satıldı

Codex Sassoon, 9. veya 10. yüzyıla tarihlenen ve İbranice Kutsal Kitap’ın 24 kitabını neredeyse tamamen içeren bir Masoretik kodedir. Codex Sassoon, İbranice Kutsal Kitap’ın bilinen en eski ve en eksiksiz el yazmasıdır. Codex Sassoon, Sotheby’s tarafından 17 Mayıs 2023’te 38,1 milyon dolara satıldı ve bir kitap veya tarihi belge için açık artırmada elde edilen en yüksek fiyatlardan biri oldu.

Codex Sassoon’un adı, önceki sahibi olan ve 1942’de Londra’da ölen önemli bir Judaica ve İbranice el yazmaları koleksiyoncusu David Solomon Sassoon’dan gelmektedir. Codex Sassoon, yaklaşık 400 parşömen yaprağı oluşturmak için 100’den fazla hayvanın derisini gerektiren pahalı bir nesneydi. Metin, tek bir kâtip tarafından yazılmıştır.

Codex Sassoon, sadece eski Tanah metnini değil, aynı zamanda Masora adı verilen ve sinagog ritinde metnin doğru okunuşunu sağlayan dilbilimsel değerlerini titizlikle koruyan notlar ve yorumlar da içermektedir. Codex Sassoon, varlığının ilk yüzyıllarında Ortadoğu’da el değiştirmiş ve daha sonra Suriye’nin Al-Hasakah ilinde bulunan Makisin adlı bir sinagoga bağışlanmıştır.

Codex Sassoon, 1989’da Sotheby’s tarafından 3,19 milyon dolara satılmış ve daha sonra İsviçreli finansör ve koleksiyoncu Jacqui Safra’ya bilinmeyen bir fiyata satılmıştır. Safra’nın sahipliğinden bu yana çok az bilim insanı tarafından görülmüştür.

Codex Sassoon’un satışı, İbranice Kutsal Kitap’ın tarihi önemini vurgulamakta ve Yahudi halkının kültürel mirasını göstermektedir. Codex Sassoon, ANU – Yahudi Halkının Müzesi’nin Amerikan Dostları tarafından satın alındı ve eski Romanya büyükelçisi Alfred H. Moses ve ailesinin bağışı sayesinde mümkün oldu. Codex Sassoon, Tel Aviv’deki müzeye bağışlanacak ve ana serginin bir parçası olacaktır.