Dünyanın en uzun üçüncü nehrinden şok edici uydu görüntüleri geliyor

Åžok edici uydu görüntüleri, Dünya’nın en uzun 3’üncü nehri olan Yangtze Nehri’nin korkutucu boyutta kurumaya baÅŸladığını gösteriyor.

2022 yılı Dünya genelinde yaÅŸanan aşırı sıcak hava dalgaları ve kuraklıklarla hatırlanacak. Hindistan ve Pakistan’dan ABD ve Avrupa’ya, kıtalar aşırı kurak havayla mücadele ederken, yaÄŸmur görmeden geçen ayların ardından pek çok bölgede tehlikeli ve dramatik sel felaketleri yaÅŸanıyor. Uydu görüntüleri, Çin’in Yangtze Nehri’nin ve diÄŸer birçok nehrin tarihin en düşük seviyelerine ulaÅŸtığını gösteriyor ki bu, ortaya çıkan iklim krizinin korkutucu yeni bir sonucu.

Yangtze Nehri, Çin’deki 400 milyon insana su saÄŸlamanın yanı sıra hidroelektrik enerji ve nakliye yolları için de kullanılıyor. Yangtze, dünyanın en uzun 3’üncü nehri ve havzası bu yıl ortalamadan yüzde 45 daha az yağış almış durumda. Çin’in ÅŸu anda yaÅŸamakta olduÄŸu rekor kıran sıcak hava dalgasının eylül ayına kadar devam etmesi bekleniyor.

Copernicus Sentinel-2 misyonu tarafından uzaydan yapılan gözlemler, AÄŸustos 2020, 2021 ve geçen hafta Chongqing yakınlarındaki Yangtze ve Jialing nehirlerini mercek altına almış. Aradaki fark çok açık. Düşük su seviyesi Çin’deki antik Buda heykellerini ortaya çıkarmışken, Avrupa’da ise kuruyan Elbe nehrinde, antik taÅŸlar ortaya çıktı. Amerika’da da Mead Gölü’nün çamurundan cesetler belirlemeye baÅŸladı.

Çin’de sıcak hava dalgası 40°C’ye ulaÅŸtı

Ãœlke ÅŸu anda ekin yetiÅŸtirilen bölgelere yağış için bir tür jeomühendislik olan bulut tohumlama yöntemini deniyor. Bu teknikte, etrafında yaÄŸmur damlalarının oluÅŸabileceÄŸi bir çekirdek görevi görmesi için gümüş iyodür ya da diÄŸer kristal parçacıklar kullanılıyor. Bilim adamları bu tekniÄŸin ne kadar etkili olduÄŸu konusunda bölünmüş durumdalar ancak bu Çin’i denemekten alıkoymamış durumda. Yöntem etkili olursa, diÄŸer bölgeler için de kullanılabilir. Hatta öyle ki, global iklim krizi, bu ve benzeri yöntemleri ihtiyaç duyacağımız bir gerçek haline getirebilir.