Dünyanın en uzun üçüncü nehrinden şok edici uydu görüntüleri geliyor

Şok edici uydu görüntüleri, Dünya’nın en uzun 3’üncü nehri olan Yangtze Nehri’nin korkutucu boyutta kurumaya başladığını gösteriyor.

2022 yılı Dünya genelinde yaşanan aşırı sıcak hava dalgaları ve kuraklıklarla hatırlanacak. Hindistan ve Pakistan’dan ABD ve Avrupa’ya, kıtalar aşırı kurak havayla mücadele ederken, yağmur görmeden geçen ayların ardından pek çok bölgede tehlikeli ve dramatik sel felaketleri yaşanıyor. Uydu görüntüleri, Çin’in Yangtze Nehri’nin ve diğer birçok nehrin tarihin en düşük seviyelerine ulaştığını gösteriyor ki bu, ortaya çıkan iklim krizinin korkutucu yeni bir sonucu.

Yangtze Nehri, Çin’deki 400 milyon insana su sağlamanın yanı sıra hidroelektrik enerji ve nakliye yolları için de kullanılıyor. Yangtze, dünyanın en uzun 3’üncü nehri ve havzası bu yıl ortalamadan yüzde 45 daha az yağış almış durumda. Çin’in şu anda yaşamakta olduğu rekor kıran sıcak hava dalgasının eylül ayına kadar devam etmesi bekleniyor.

Copernicus Sentinel-2 misyonu tarafından uzaydan yapılan gözlemler, Ağustos 2020, 2021 ve geçen hafta Chongqing yakınlarındaki Yangtze ve Jialing nehirlerini mercek altına almış. Aradaki fark çok açık. Düşük su seviyesi Çin’deki antik Buda heykellerini ortaya çıkarmışken, Avrupa’da ise kuruyan Elbe nehrinde, antik taşlar ortaya çıktı. Amerika’da da Mead Gölü’nün çamurundan cesetler belirlemeye başladı.

Çin’de sıcak hava dalgası 40°C’ye ulaştı

Ülke şu anda ekin yetiştirilen bölgelere yağış için bir tür jeomühendislik olan bulut tohumlama yöntemini deniyor. Bu teknikte, etrafında yağmur damlalarının oluşabileceği bir çekirdek görevi görmesi için gümüş iyodür ya da diğer kristal parçacıklar kullanılıyor. Bilim adamları bu tekniğin ne kadar etkili olduğu konusunda bölünmüş durumdalar ancak bu Çin’i denemekten alıkoymamış durumda. Yöntem etkili olursa, diğer bölgeler için de kullanılabilir. Hatta öyle ki, global iklim krizi, bu ve benzeri yöntemleri ihtiyaç duyacağımız bir gerçek haline getirebilir.