Dev petrol şirketleri, zehirli sera gazı salımlarının önemli bir kısmını açıklamıyor

BBC’nin yeni bir araştırmasına göre BP, Eni, ExxonMobil ve Shell gibi büyük petrol şirketleri, yükümlü oldukları halde zehirli sera gazı salımlarının büyük bir kısmını beyan etmiyor.

Bu şirketler, petrol çıkarma işlemi sırasında ortaya çıkan doğal gazı yok etmek için yakıyor ancak bu yakma işlemi sırasında ortaya çıkan sera gazı salımlarını yetkili kurumlara bildirmiyor.

Her yıl milyonlarca ton sera gazı salımı bu şekilde hesaplara katılmadan atmosfere veriliyor.

Dünyadaki en büyük petrol tesislerinin bulunduğu Irak’ın Basra bölgesinde tesislerin yakınında yaşayan çocuklarda lösemi hastalığı artışta.

BBC’nin incelediği şirketler, endüstri standartlarına uyduklarını söylüyor.

Doğal gaz yakıldığında havayı kirleten ve iklim değişikliğini şiddetlendiren karbondioksit, metan gazı ve siyah is ortaya çıkıyor.

BBC’nin incelemesi, Irak’ta bu işlemin yoğun bir şekilde yapıldığı tesislere yakın olan yerleşim bölgelerinde, havadaki kanserojen kimyasalların yüksek bir seviyede olduğunu tespit ediyor.

BM İnsan Hakları ve Çevre Özel Raportörü David Boyd, “Bu bölgelere modern kurban bölgeleri diyebiliriz. Buralarda kâr ve şirketlerin özel çıkarları insanların sağlığı ve insan ve çevre haklarından daha önemli” diyor.

2015-2018 yılları arasında kanser vakalarında yüzde 20 artış

BP, Eni, ExxonMobil ve Chevron, 2015’te Dünya Bankası öncülüğünde hazırlanan bir anlaşma kapsamında tesislerinde rutin bir şekilde doğal gaz yakmayı 2030 yılına kadar durdurmayı taahhüt etti.

Shell, bu işlemi 2025 yılına kadar sonlandıracağını belirtti.

Ancak petrol devleri, tesislerindeki gündelik operasyonları taşeron firmalara devrettiklerini ve sera gazı salımlarını bildirmekten onların sorumlu olduğunu söylüyor.

BBC aylar süren araştırması kapsamında bu bilgileri yükümlü oldukları halde beyan etmeyen çok sayıda tesis olduğunu tespit etti.

2021 yılında neredeyse 20 milyon ton sera gazı salımının tespit edilmeden atmosfere verdildiği saptandı.

Bu, bir yılda 4,4 milyon araç tarafından üretilen sera gazına eşdeğer.

BBC Arapça servisi tarafından yapılan araştırmaya göre dünyadaki en büyük petrol tesislerinin bulunduğu Irak’ın güneydoğusundaki Basra bölgesinde bulunan Rumaila, Batı Qurna, Zubair ve Nahran Omar tesisleri yakınında çocuklarda görülen lösemi hastalığı artışta.

Irak Sağlık Bakanlığı’na ait ve sızdırılan bir rapora göre Basra bölgesinde 2015-2018 yılları arasında yeni kanser vakalarında yüzde 20 oranında artış kaydedildi.

Bakanlık bunun nedeninin hava kirliliği olduğunu düşünüyor.

Rumaila ve Zubair tesislerinden BP ve Eni sorumlu, ancak gündelik operasyonlarını başka şirketlere devrediyorlar.

Hiçbir şirket zehirli sera gazı salımlarının miktarını açıklamıyor.

BBC Arapça servisi, çevre ve sağlık uzmanlarıyla dört tesisin çevresinde kanserojen maddeleri tespit etmek için iki haftalık yoğun incelemeler yaptı.

Bu bölgelerde havada lösemi ve çeşitli kan hastalıklarına yol açan benzen tespit edildi. Miktarı ise en az dört bölgede Irak’taki ulusal sınırı aşıyor.

52 çocuktan alınan idrar örneklerinin yüzde 70’inde ise yüksek seviyede 2-Naftol bulundu. Bu, kanserojen madde naftalinin bir çeşidi.

Kolombiya Üniversitesi’nde Çocukluk Kanseri Profesörü Dr. Manuela Orjuela-Grimm, “Bu kimyasal madde cocuklarda çok yüksek seviyede tespit edildi, bu da onların sağlığı için çok endişe verici. Yakından takip edilmeliler” diyor. (BBC Türkçe)