CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Mart ayına ait Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Raporda, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptali ve gözaltına alınma kararının ardından başlayan protestoları takip eden gazetecilere yönelik baskılar, televizyon kanallarına yönelik ağır yaptırımlar ve sosyal medya sansürüne dikkat çekildi. Çakırözer, iktidarın baskılarıyla halkın haber alma hakkının ihlal edildiğini belirterek, basın özgürlüğü mücadelesinin süreceğini vurguladı.
70 Gazeteci Hakim Karşısına Çıktı, 8’i Tutuklandı
Rapora göre, Mart ayında en az 70 gazeteci hakim karşısına çıktı. Gözaltına alınan 20 gazeteciden 8’i tutuklandı. Protestoları izleyen gazetecilere yönelik darp, gözaltı ve tutuklamaların yanı sıra, yabancı basın mensuplarının sınır dışı edilmesi dikkat çekti. RTÜK’ün, protestoları canlı yayınlayan televizyon kanallarına ağır cezalar verdiği, sosyal medya platformlarına bant daraltma ve erişim engeli uygulandığı raporda vurgulandı.
Gazetecilere Şiddet, Gözaltı ve Tutuklama
İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolar sırasında en az 14 gazetecinin darp edildiği, İstanbul ve İzmir’de ise çok sayıda gazetecinin ev baskınlarıyla gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınan gazetecilerden 8’inin önce serbest bırakıldığı, ancak daha sonra yeniden tutuklandığı aktarıldı. Uluslararası basın mensuplarının da baskılara maruz kaldığı, BBC muhabiri Mark Lowen’in gözaltına alınarak sınır dışı edildiği ifade edildi.
RTÜK’ten Kanallara Ceza Yağmuru
Raporda, RTÜK’ün protestoları yayınlayan NOW TV, Tele 1, Halk TV ve SZC TV’ye ağır cezalar verdiği belirtildi. SZC TV’ye 10 gün ekran karartma cezası uygulanırken, Halk TV ve Tele 1’e de program durdurma ve idari para cezaları verildi. CHP lideri Özgür Özel’in mitingini canlı yayınlayan Halk TV’nin cezalandırıldığı, hükümetin eleştirildiği yayınlar nedeniyle çeşitli kanalların hedef alındığı kaydedildi.
Sosyal Medyada Sansür ve Erişim Engelleri
AKP hükümetinin sosyal medyada da kısıtlamalara gittiği belirtilen raporda, X, YouTube, Instagram, Facebook, TikTok ve Telegram gibi platformlara erişimde sorunlar yaşandığı ifade edildi. 190 X hesabının erişime engellendiği, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in boykot çağrısına ilişkin web sitelerinin kapatıldığı aktarıldı. Ayrıca, güvenlik güçleri arasında geçen tartışmalara dair sosyal medya paylaşımlarına da erişim engeli getirildiği bildirildi.
Çakırözer, “Tek adam yönetimi ve onun sopasına dönüşen kurumlar, milyonların haber alma hakkını yok sayan kararlarla susturulmak istenen basını hedef aldı. Ancak halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğü mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.