Che Guevera’yı yakalayan Bolivyalı general öldü

Arjantinli devrimci Ernesto “Che” Guevara’yı 1967 yılında yakaladığı için ülkesinde “ulusal kahraman” haline gelen Bolivyalı General Gary Prado Salmon dün 84 yaşında öldü.

Eski subayın sağlığı nisan ayının ortalarından beri kötüye gitmiş ve hastaneye kaldırılmıştı.

Generalin oÄŸlu Gary Prado Arauz, Facebook hesabından Bolivya’nın güneyindeki Santa Cruz’da, “eÅŸi ve çocuklarıyla baÅŸ ucundayken öldü. Bize sevgi, dürüstlük ve cesareti miras bıraktı. O olaÄŸanüstü bir insandı” diye yazdı.

General Prado Salmon, 8 Ekim 1967’de, Bolivya’nın güneybatısındaki La Higuera köyünde yaralı Che Guevara’yı yakalayan bir devriyeye komuta ediyordu. Che, ertesi günü Bolivya ordusu tarafından idam edilmiÅŸti.

Aynı yıl Bolivya Kongresi, dönemin askeri hükümetinin “yıkıcı yabancı iÅŸgali” olarak adlandırdığı duruma karşı ülkeyi savunduÄŸu için subayı ulusal kahraman mertebesine yükseltmiÅŸti.

General Prado Salmon, 1981’de bir kaza kurÅŸunuyla omurgasından yaralanmış ve o zamandan beri tekerlekli sandalyeye mahkum kalmıştı. General Salmon, 1988 yılında emekli olmuÅŸtu.

Arjantinli bir doktor olan Guevara, 1959’da Fidel Castro’nun diktatör Fulgencio Batista’yı devirerek iktidarı ele geçirdiÄŸi Küba devriminde lider bir figür olarak efsanevî bir statü kazanmıştı.

Birkaç yıl Küba hükümetinde üst düzeyli bir yetkili olarak görev yaptıktan sonra, Afrika’da ve daha sonra Güney Amerika’da diÄŸer ayaklanmalara liderlik etmek için yollara düşmüştü.

Guevara’nın küçük grubu, 1967’de, Bolivya askerleri tarafından sürdürülen takip sonunda kıstırılmış ve sonunda General Salmon komuta ettiÄŸi askerler tarafından yakalanmıştı.