Batı Karadeniz’de felaketin sebebi aşırı yağışlar mı, HES’ler mi?

Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı’ndan (AFAD) Batı Karadeniz’deki sele iliÅŸkin yapılan açıklamada, sel nedeniyle Kastamonu’da ve Sinop’ta enkaz kaldırma çalışmaları sürerken ölüm sayıları da sürekli deÄŸiÅŸiyor. En son alınan bilgilere göre 55 yurttaşın cansız bedenlerine ulaşıldı…

Onlarca kiÅŸinin hayatını kaybetmesine neden olan durumla ilgili konuÅŸan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, felaketin bölgede etkili olan aşırı yağışlar nedeniyle yaÅŸandığını dile getirdi. Felakete Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde HES’lerin (Hidroelektrik santrali /su elektrik stansiyası) patlamasının neden olduÄŸu iddialarına karşı çıkan ve “Meteorolojik olarak bakıldığında belki 50-100 yıldır yaÅŸanmayan bir afetle karşı karşıyayız.” diyen Bakan Pakdemirli, şöyle konuÅŸmuÅŸtu:

“Sosyal medyada ve çeÅŸitli haber kaynaklarında Kastamonu Bozkurt’taki HES’le ilgili problem olduÄŸu söyleniyor. Burada HES’le alakalı bir problem yok. ‘Regülatör kapakları, taÅŸkın esnasında açılıyor, ondan patladı’ diyorlar ama böyle bir durum söz konusu deÄŸil. Genelde HES’ler bu iÅŸin sebebi yerine genelde bana göre maÄŸduru oluyor. HES’ler taÅŸkınlardan negatif etkileniyor. TaÅŸkına sebebiyet verebilecek bir regülatör deÄŸil, günlük bir regülasyon amacı var. Ama su seviyesi oldukça yüksek. Mevcut taÅŸkın tesislerimizin de üstüne çıkan gayrinizami ve doÄŸalın dışında su akışı var.” sözleriyle yanıt verdi.

Diğer yandan uzmanlar, konunun sel felaketinin de ötesinde teknik nedenlerden ötürü yaşandığını dile getiriyor.

İnşaat mühendisi Kubilay Kaptan: Üstü örtülen büyük bir suç var

Ä°nÅŸaat mühendisi Doktor Kubilay Kaptan, Bakan Pakdemirli’nin “HES’ler de maÄŸdur durumdadır” ifadesine, Twitter hesabından yazdığı Twit zinciri ile tepki gösterdi.

Kaptan, “Bakan dedi ya, HESler de maÄŸdur durumdadır diye. Ãœstü örtülen büyük bir suç var bence: Ezine Çayı üstünde iki adet HES barajı var. Biri Bozkurt’ta diÄŸeri ise daha uzakta. Ezine’nin Karadeniz’e döküldüğünü de belirtelim. Olan ÅŸudur: YaÄŸmur yaÄŸar. Barajın arka tarafında su birikmeye baÅŸlar. YaÄŸmur devam ettikçe birikme devam eder. Artık sular baraj gövdesinin üst kotuna yaklaÅŸmaktadır. Ä°ÅŸte bu durum için barajlarda dolusavak dediÄŸimiz su tahliye sistemleri devreye girer.”

“Gelin görün ki HES barajlarının büyük çoÄŸunluÄŸunda dolusavak yoktur, yapılmamıştır. Dolusavak olmadığı için baraj gövdesinin arkasında biriken sular kapaklar açılarak serbest bırakılır. Binlerce metre küp su büyük bir hızla, önüne gelini içine alarak Karadeniz’e doÄŸru akmaya baÅŸlar.” diyen Kaptan, daha sonraki iletisinde “Karlarından olacaklar diye dolusavak yapmayanların ve bunu zorunlu koÅŸmayanların, denetlemeyenlerin nelere yol açtıklarını görüşlerinize bırakıyorum.” ifadelerine yer verdi.

“Suçu boÅŸuna aşırı yağışa atmayalım”

Paleosismoloji, deprem jeolojisi, aktif tektonik, sismotektonik, neotektonik, yapısal jeoloji uzmanı Doktor Ramazan DemirtaÅŸ da, sosyal medya hesabından Bozkurt’ta bulunan Ezine Çayı’ndaki selin nasıl afete dönüştüğünü deÄŸerlendirdi.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan DemirtaÅŸ, “TaÅŸkınovası yatak geniÅŸliÄŸi = 400m. Daraltılmış güncel yatak geniÅŸliÄŸi = 15 m. Su tırmanma yüksekliÄŸi = 7-10m. 400m geniÅŸlikteki yatağı 15 m geniÅŸliÄŸindeki yataÄŸa hapsedersek, su da 7-10 m yükselir, sonuç afet olur.”

DemirtaÅŸ ayrıca, “Anlayacağınız suçu boÅŸ boÅŸuna metrekareye düşen 300-400 kg yağışa, aşırı yağışa, tarihte görülmemiÅŸ yağış gibi bahaneye atmayalım.. Suçlu doÄŸrudan dere yatağını 400 metreden 15 metreye daraltan ve dere yatağını imara ve yapılaÅŸmaya açan insanoÄŸlunun ta kendisi.” sözleriyle Bakan Pakdemirli’nin açıklamasına karşı çıktı.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası: Beton lobisi

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan konuya iliÅŸkin yapılan açıklamada, “Ağır hasar ve can kaybının özellikle Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaÅŸanmasının temel nedenlerinden birinin, Ezine Çayı üzerine geçmiÅŸ yıllarda plansız bir ÅŸekilde inÅŸa edilen Nehir Tipi HES’lerden birinin saÄŸanak yağış sonucu oluÅŸan taÅŸkından etkilenerek kapaklarının hasar görmesi ve taÅŸkın sularının baraj gölünde bulunan suyla birleÅŸerek hasar gören barajdan boÅŸalması sonucunda ‘çarpan etkisiyle’ akış aÅŸağısında bulunan Bozkurt ilçesinde aşırı tahribata neden olmuÅŸtur.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

“Ä°ktidarın uzun yıllardır beton lobisinin istemleri çerçevesinde arsa ve arazi rantı ve yaÄŸması üzerine ÅŸekillendirdiÄŸi imar, afet, planlama, yapı üretim ve denetim süreçlerinde uyguladığı politika ve yönetim süreçleri ülkemizde yaÅŸanan her doÄŸa olayının afete dönüşmesine neden olmaktadır.” denilen açıklamanın devamında ÅŸu ifadelere yer verildi:

“Ãœlkemiz son yıllarda yaÅŸanan deprem, yangın, sel baskını, heyelan, müsilaj, kuraklık gibi doÄŸa kaynaklı afetlere karşı savunmasız durumdadır. Bu durum ülkemizde yıllardır iktidarların beton lobisinin etkisiyle uygulaya geldiÄŸi bütünleÅŸik afet yönetim sisteminden uzak, insanı odağına almayan, arsa ve arazi rantı politikalarına baÄŸlı olarak doÄŸa kaynaklı afet tehlike ve riskleri açısından sorunlu dere yatakları, fay zonlarının üstü, heyelanlı alanları plansız bir ÅŸekilde imara ve talana açmasının bir sonucu olduÄŸu görülmektedir.”

Açıklamada ayrıca, “Stratejik bir temelden yoksun olarak yürütülen her konuda olduÄŸu gibi doÄŸa kaynaklı afetlere karşı da ülkemizde bugün yürütülen politikalarla baÅŸarı saÄŸlanabilmesi mümkün deÄŸildir. Bunun önlenmesi için tüm doÄŸa kaynaklı afetleri kapsayan bütünleÅŸik afet yönetim sistemini temel alan bir yaklaşım geliÅŸtirilmedir. Buna iliÅŸkin çalışmalar acilen baÅŸlatılmalıdır. Aksi takdirde doÄŸa kaynaklı afetler ülkemizde ağır tahribatlara neden olmaya devam edecektir.” uyarısında bulunuldu.