Avrupa’nın en kirli ÅŸehri Türkiye’de: 15 ÅŸehirlik listede Türkiye’den beÅŸ il var

Ä°sviçreli teknoloji ÅŸirketi IQAir’ın hazırladığı küresel hava kirliliÄŸi raporu yayımlandı. Buna göre Pakistan’ın Lahor kenti geçen yıla göre 10 basamak birden yükselerek dünyanın en kötü havasına sahip ÅŸehri oldu. Rapora göre Avrupa’nın en kirli havasına sahip ÅŸehri IÄŸdır olurken, Avrupa’nın en kirli ÅŸehirleri listesinde Türkiye’den beÅŸ ÅŸehrin yer alması dikkat çekti.

Akciğere zarar veren havadaki ince partiküllerin konsantrasyonuna dayalı olarak hava kalitesi seviyelerini ölçen PM2.5 endeksi, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre metreküp başına 5 mikrogramdan fazlaysa kirli havaya işaret etmektedir.

Avrupa’nın en kirli beÅŸ ÅŸehri Türkiye’de

Söz konusu listeye göre PM2.5 endeksinde Avrupa’nın en kirli ÅŸehri 53 mikrogram ile IÄŸdır oldu. En kirli 15 ÅŸehrin açıklandığı listede yer alan diÄŸer dört Türkiye ÅŸehri ise şöyle…

Antep 40.2 mikrogram ile yedinci sırada yer alırken, Düzce 36.8 mikrogram ile 11’inci, Mersin 35.3 mikrogram ile 13’üncü ve Konya 34.5 mikrogram ile 15’inci sırada yer aldı.

Dünyada 10 kişiden dokuzu kirli hava soluyor

Rapora göre dünya genelinde her 10 kiÅŸiden dokuzu kirli havaya sahip bölgelerde yaÅŸarken, rapora dahil edilen 131 ülke ve bölgeden yalnızca 13’ü DSÖ tarafından tavsiye edilen 5 mikrogramlık seviyenin altında kalabildi.

Türkiye’nin hava kirliliÄŸi deÄŸerleri DSÖ’nün sınır deÄŸerleri dörde katılandı

IQAir’ın yayımladığı rapora göre 2022’de dünyanın en kirli havasını soluyan ülke 89.7 mikrogram PM2.5 hava kalitesi deÄŸerine sahip Çad olurken onu Irak, Pakistan, Bahreyn ve BangladeÅŸ oldu. Dünyanın en temiz havasını 1.3 mikrogram PM2.5 deÄŸerine sahip ABD’ye baÄŸlı Guam Özerk Bölgesi’nde yaÅŸayanlar solurken, onu Fransız Polinezyası ve Virjin Adaları takip etti. 131 ülke ve bölgenin raporlandığı listede 41’inci sırada yer alan Türkiye’nin hava kirliliÄŸi ise DSÖ’nün önerdiÄŸi sınır deÄŸerin dört katından fazla çıktı ve 21.1 mikrogram olarak ölçüldü.