Avrupa’da Yüksek Kiralar Protesto Ediliyor

ANF Images

11 Eylülde Almanya’nın başkenti Berlin’de toplanan yaklaşık 20 bin emekçi kentte artan kiraları protesto etti. Hollanda’da da emekçiler artan kiraları ve konut sıkıntısını protesto etmek için sokaklara çıktı. İrlanda’nın başkenti Dublin’de 15 Eylülde başta üniversite öğrencileri olmak üzere yüzlerce kişi “Barınma bir insan hakkıdır” diyerek bir araya geldi. Fransa’da başta göçmenler olmak üzere binlerce evsiz, 1 Eylülde başkent Paris’te André-Citroën parkında bu soruna karşı çadır eylemi başlattı.

Almanya

11 Eylülde Almanya’nın başkenti Berlin’de toplanan yaklaşık 20 bin emekçi kentte artan kiraları protesto etti. “Ücretler Yukarı, Kiralar Aşağı”, “Herkes İçin Konut”, “Kâr İçin Değil İnsan İçin Konut” sloganlarıyla yürüyen binlerce emekçi, kiraların düşürülmesini ve dondurulmasını talep ediyor.

Kentteki konutların büyük bir çoğunluğu büyük inşaat tekellerine ait. Bu tekeller kiralarla istedikleri gibi oynuyor, tadilat bahanesiyle emekçileri evlerinden çıkarıyor. Katlamalı bir şekilde artan kiralar emekçilerin belini büküyor. Bu yolla işçi ve emekçiler büyük kentlerin dışına itilmeye çalışılıyor. Bu duruma tepki gösteren emekçiler, kiralara üst limit belirlenmesini ve kiraların dondurulmasını, kente adeta el koyan inşaat firmalarına ait konutların kamuya devredilmesini talep ediyorlar. Mart ayından itibaren toplanan imzalar sayesinde emekçiler, konutların kamuya devredilmesi konusunda 26 Eylülde referandum yapılması kararı alınmasını sağladılar. En temel insan haklarından biri olan barınma haklarına sahip çıkacaklarını dile getiren emekçiler, şehirlerin dışına itilmek istenmelerine karşı “Şehirler Bizimdir” diye haykırıyorlar.

Hollanda

Hollanda’da da emekçiler artan kiraları ve konut sıkıntısını protesto etmek için sokaklara çıktı. 12 Eylülde Amsterdam’da toplanan binlerce işçi, emekçi ve öğrenci kentteki konut yetersizliği ve artan kiralar nedeniyle hükümete çağrıda bulundu. Emekçiler kira artışlarına sınırlama getirilmesini ve kente uygun fiyatlı sosyal konutlar inşa edilmesini talep etti. Protestolara sendikalar ve çeşitli siyasi partiler de destek verdi.

İrlanda

İrlanda’nın başkenti Dublin’de 15 Eylülde başta üniversite öğrencileri olmak üzere yüzlerce kişi “Barınma bir insan hakkıdır” diyerek bir araya geldi. Kentteki yüksek konut ve yurt ücretleri nedeniyle birçok öğrenci kalacak yer bulamıyor. Sağlıksız otellerde kalmak zorunda bırakılan öğrenciler, ayda 1500 avroyu bulan yurt ücretlerine karşı çıkıyor. Öğrenciler ve emekçiler Almanya’daki sınıf kardeşleri gibi “Kâr İçin Değil, İnsan İçin Konut” sloganını yükseltiyorlar. Yurt sayılarının arttırılmasını, yurt ücretlerinin ve kiraların düşürülmesini talep ediyorlar.

Fransa

Fransa, 1 milyondan fazla boş konut bulunmasına rağmen 300 bin evsizin yaşadığı bir Avrupa ülkesi.  Başta göçmenler olmak üzere binlerce evsiz, 1 Eylülde başkent Paris’te André-Citroën parkında bu soruna karşı çadır eylemi başlattı. Aileleri ve çocuklarıyla yaşam mücadelesi veren göçmenler, Paris’in diğer evsizleriyle birlikte, en temel insan haklarından biri olan barınma hakkının karşılanmasını istiyor.

Aralık 2020’den bu yana çeşitli eylem ve protestolarla temel barınma haklarını talep eden evsizler, bu kez Paris Valiliği önünde çadır kurdular. 1 Eylülde yaklaşık 600 evsizle başlayan eyleme katılım ilerleyen günlerde 1200’ün üzerine çıktı. Ancak egemenler bu haklı talebe şiddetle yanıt verdi. Park, eylemin dördüncü gününde polis saldırısıyla tahliye edildi ve evsizler çeşitli bölgelere sürüldü. Göçmen derneklerinin açıklamalarına göre, evsizler farklı bölgelerde sığınma evlerine yerleştirilirken, bazıları eşlerinden ve çocuklarından ayrıldı. 11 kişi gözaltı merkezine alındı, bir kısmı ise sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

Evsizler ve göçmenlerle dayanışma örgütleri, eyleme yönelik bu saldırıya tepki gösterdiler. Hükümetin göçmen karşıtı politikalarına karşı barınma sorunu kalıcı bir şekilde çözülene ve herkese barınma hakkı sağlanana kadar mücadelelerinin devam edeceğini vurguladılar. Göçmenlerle dayanışma derneklerinin Ortak Talepler başlığıyla düzenlediği eylemler sayesinde bugüne kadar 3 binin üzerinde evsize barınma sağlandı.