Amnesty International: Taliban Kadın ve Kız Çocuklarına Baskıyı Artırıyor

Taliban’ın Afganistan’da iki yıllık yönetiminin ardından kadın hakları konusunda ortaya çıkan korkunç tabloyu açığa çıkaran insan hakları örgütü Amnesty International’ın raporu, dünya genelinde büyük endişe uyandırdı.

Rapora göre, Taliban, kadın ve kız çocuklarının haklarını “sistematik olarak yok etti” ve bu durum “insanlığa karşı suç” oluşturabilir. Raporda, Taliban’ın kadınların haklarını hayatın hemen her alanında adım adım ve sistematik bir şekilde ortadan kaldırdığı ifade ediliyor.

Raporda, Taliban’ın Mart 2022’den itibaren yedinci sınıftan sonra kız çocuklarının okula gitmesini yasakladığı, bazı bölgelerde ise bu yasağın 10 yaşından itibaren uygulandığı belirtiliyor.

Kadınların çalışma hayatından dışlandığı, park, lunapark ve spor salonlarına giremediği, erkek bir refakatçi olmadan seyahat edemediği ve kamusal alanda tamamen örtünmek zorunda olduğu ifade ediliyor. Rapor, Temmuz ayında binlerce güzellik salonunun kapatıldığını da belirtiyor.

Amnesty International, Taliban’ın insan hakları savunucuları, yabancı hükümetlerin ve kuruluşların eski çalışanları ve aktivistleri hedef aldığını da vurguluyor. Raporda, “Keyfi tutuklamalar, kayıplar, işkence ve yargısız infazlar iki yıldır birçok yerde olağan hale geldi.” deniyor.

Amnesty International, Alman hükümetini de Afganistan’dan koruma arayan kişileri kabul etme sözünü tutmaya çağırıyor. Örgüt, ekim 2021’de başlatılan federal kabul programıyla ilgili olarak “Henüz Afganistan’dan tek bir tehlike altındaki kişi Almanya’ya gelmedi.” ifadesine yer veriyor ve bunun nedenlerinden birinin de Pakistan’daki Alman büyükelçiliğinin personel eksikliği olduğunu belirtiyor. Amnesty International’a göre, halen yaklaşık 12 bin kişi Afganistan’da Almanya’ya çıkışlarını bekliyor.

Kalkınma Politikası ve İnsani Yardım Birliği (Venro), yerelde çalışma koşullarının zorluğuna rağmen Afgan sivil halkının yardım malzemesiyle desteklenmesinin kesilmemesi gerektiğini vurguluyor. Venro Başkanı Martina Schaub, “Aksi takdirde geçen yıl zar zor önlenebilen büyük bir açlık tehlikesiyle yeniden karşı karşıya kalırız.” uyarısında bulunuyor.

Schaub, kadın ve kız çocuklarının sağlık ve eğitim olanaklarının da uluslararası desteğe bağlı olduğunu belirtiyor ve “Afganistan için insani yardım kaynaklarının kesilmesi, kadın hakları için baskı oluşturmak için bir araç olamaz.” diye ekliyor.

NHY/ Amnesty International Raporu