Almanya’da aşırı saÄŸ karşıtı gösteriler devam ediyor

Almanya’da göçmenlerin geri gönderilmesine iliÅŸkin planların da yapıldığı gizli bir toplantının ortaya çıkmasıyla baÅŸlayan aşırı saÄŸ karşıtı gösteriler, bu hafta sonu da devam etti.

Düsseldorf, Osnabrück, Sigmarin gibi kentlerde on binlerce kişi protestolara destek verirken, aşırı sağ akımlar ve söz konusu toplantıda üyeleri bulunan sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi protesto edildi.

Düsseldorf’ta düzenlenen gösteriye yaklaşık 30 bin eylemcinin katıldığı bildirildi. “AfD’ye karşıyız – Susmuyoruz. Görmezden gelmiyoruz. Harekete geçiyoruz!” sloganı ile düzenlenen gösteride farklı kuÅŸaklardan insanların bulunduÄŸu belirtildi.

Eylemcilerin taşıdığı pankartlara aşırı saÄŸ ve neonazi karşıtı mesajlar damgasını vurdu. Eyleme katılan 69 yaşındaki bir emekli, uzun aradan sonra ilk kez sokaÄŸa çıktığını ve bir gösteriye katıldığını ifade ederek, “Åžimdi direnç göstermezsek sürükleneceÄŸimiz yerden asla geri dönemeyiz” dedi. Yürüyüşte, “Nazileri genel olarak sevmem” ya da “Bir kez daha mı, asla!” ÅŸeklinde tarihe de gönderme yapan pankartlar da taşındı.

Osnabrück kentinde düzenlenen aşırı saÄŸ karşıtı protestoya katılan Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, burada yaptığı açıklamada, “AfD bu ülkede bir sistem deÄŸiÅŸikliÄŸi yapmayı amaçlıyor. Bu da ırkçılık çılgınlığının, dışlamanın, eÅŸitsizlik ve adaletsizliÄŸin damgasını vurduÄŸu o eski karanlık dönemlere geri dönmek demek” diye konuÅŸtu.

Savunma Bakanı, seçimlerle iktidara gelen Hitler rejiminin kendisinden önceki Weimar Cumhuriyeti’ni nasıl yok ettiÄŸini de hatırlatarak, “Weimar Cumhuriyeti’ni düşmanları deÄŸil, dostlarının zayıflığı çökertti. Bugün biliyoruz ki tarih tekrar etmemeli” diyerek vatandaÅŸların demokrasiye sahip çıkmak ve aşırı sağı lanetlemek amacıyla sokaklara çıkmasının önemine iÅŸaret etti.

Kiel kentinde düzenlenen gösteriye ise 15 binden fazla protestocunun katıldığı bildiriliyor. Gösteriye katılarak bir konuÅŸma yapan Kiel Belediye BaÅŸkanı Sosyal Demokrat Ulf Kämpfer de Weimar Cumhuriyeti’ne atıfta bulunarak, “Bugün demokrasimiz 100 yıl öncesine göre daha istikrarlı, ama kendimizden o kadar da emin olmayalım!” ifadelerini kullandı ve halkı demokrasiyi aşırı saÄŸa karşı korumaya davet etti.

Baden-Württemberg Eyaleti’nde bulunan Sigmaringen kasabasındaki gösteriye eyaletin BaÅŸbakanı, YeÅŸiller partili Winfried Kretschmann da destek verdi.

Cuma günü de, Frankfurt, Saarbrücken, Herne ve Gütersloh gibi kentlerde aşırı saÄŸa karşı halk sokaÄŸa çıkmış, eylemler düzenlemiÅŸti. Geçen hafta sonu yapılan aşırı saÄŸ karşıtı gösterilere ise Almanya İçiÅŸleri Bakanlığı’nın verilerine göre yaklaşık 1 milyon vatandaÅŸ katılmıştı.

27 Ocak Uluslararası Holokostu Anma Günü’ne denk geldiÄŸinden katılımın, ülke genelinde Cumartesi günü daha da güçlü olması bekleniyor.

Almanya’nın Potsdam kentinde aşırı saÄŸcıların bir gizli toplantı düzenlediÄŸi ve bu toplantıda tersine göç planları yapıldığı ve stratejiler geliÅŸtirildiÄŸinin ortaya çıktığı Ocak ayı ortasından bu yana Almanya’da hemen her gün protesto gösterileri düzenleniyor.

Potsdam’daki gizli toplantıya aşırı saÄŸcı ideolojinin Avrupa’daki en önemli figürlerinden, Avusturyalı aktivist Martin Sellner’in de katıldığı ve bir sunum yaptığı ortaya çıkmıştı. Correctiv adlı araÅŸtırmacı medya ağının ortaya çıkardığı gizli toplantıda, güncel anketlerde halk desteÄŸi oldukça yüksek çıkan ve bu sene seçimlerin düzenleneceÄŸi üç doÄŸu eyaletinde yüzde 30 civarındaki oy potansiyeli ile birinci parti olan Almanya İçin Alternatif (AfD) üyeleri ve ana muhalefetten Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi kiÅŸilerin de yer alması ülkede infial yarattı. AfD, toplantının medya tarafından abartıldığını belirterek suçlamaları reddediyor.