Ergenlerin ve genç yetiÅŸkinlerin sıklıkla ÅŸikayet ettiÄŸi sivilcelere karşı çığır açacak bir tedavi geliÅŸtirildi. Ä°laç , Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde yaklaşık dört aydır piyasada; ancak ilacın Avrupa’daki tüketicilere sunulup sunulmayacağı belirsiz.
Üretici firma bu durumun sebebini Covid-19 salgınına bağlıyor, ancak uzmanlar ilacın yeterince etkili olmamasının yatırımcının ilgisini azaltmış olabileceğine dikkat çekiyor.
Yağ bezlerinin deri üzerinde oluşturduğu iltihaplı sivilceler olarak bilinen akne ergenlerin dörtte üçünü etkilerken, yetişkinlerde de görülüyor. Son araştırmalar sivilce sorununda diyetin önemli rol oynadığını ortaya koyuyor, ancak hormonlar bu sorunun altında yatan temel sebeplerin başında geliyor.
Sivilce tedavisinde iki temel yöntem uygulanıyor. Birincisi akneye sebep olan bakterileri hedefleyen antibiyotik tedavisi, ikincisi ise ölü hücrelerin deride birikmesinin önüne geçilmesi.
Clascoterone adlı yeni merhem ise hormonları hedef alarak, son 40 yıldır uygulanan tedavilere yeni bir alternatif sunuyor. Dermatologlar Clascoterone’un diÄŸer tedavilerle birlikte de kullanılabileceÄŸini belirtiyor.
Yağ bezelerinin salgıladığı sebum deriyi nemli tutuyor. Akne sorununda ise hormonlar gereğinden fazla sebum salgılanmasına yol açıyor. Clascoterone, hücreleri hormonlara karşı daha az alıcı hale getiriyor ve böylece akne oluşumunu önlemeye yarıyor.
Avrupa neden beklemede?
Ä°laç, Ä°sviçreli Cosmo Eczacılık tarafından üretiliyor. Cosmo dermatoloji bölüm yöneticisi Diana Harbort küçük bir ÅŸirket olarak öncelikle dünyanın en büyük pazarı olan Amerika BirleÅŸik Devletleri’ne odaklandıklarını söylüyor.
Ancak Pfizer, Sanofi ve Novartis gibi büyük ilaç firmalarının akne sorunuyla ilgilenmemesi, Cosmo’yu ülke ya da bölgeler için ayrı ayrı dağıtıcı firmalarla anlaÅŸmasını gerektirdi. Bunun üzerine dağıtım için Sun Pharma ÅŸirketi ile anlaÅŸan Cosmo, ilacı dört aydır Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde satıyor.
Çin’de de bir dağıtıcı firma ile anlaÅŸtıklarını belirten Cosmo yakında bu ülkede de ilacın piyasaya sürüleceÄŸini belirtti.
Firma ayrıca Sun Pharma’nın dağıtım ağını Japonya, Brezilya, Meksika, Rusya, Avustralya ve Yeni Zelanda’ya geniÅŸletmesi konusunda anlaÅŸtı.
Bu geliÅŸmelere karşın ÅŸimdilik Avrupa cephesinde herhangi bir geliÅŸme görünmüyor. Avrupa’da ortak bulmakta zorlandıklarını kaydeden Cosmo bunu Covid-19 salgınına baÄŸlıyor.
Dermatoloji piyasasının hareketli olduÄŸuna dikkat çeken finans uzmanı Jamila El Bougrini ise sorunun Cosmo’nun stratejisinden kaynaklandığı görüşünde.
AFP haber ajansına deÄŸerlendirmede bulunan Bougrini, Cosmo’nun dermatoloji bölümünü satmaya çalıştığını, ancak ilgi yetersizliÄŸinden baÅŸarısız olduÄŸunu belirtiyor. Uzman, yatırımcıların pisayada varolan ilaçlardan daha etkili olmadığı fikriyle ÅŸirkete ilgisiz kalmış olabileceÄŸi yorumunu getiriyor.
İlacı henüz değerlendirmeye başlamadıklarını belirten Avrupa İlaç Ajansı ise, bu konuda zamanlamanın üretici firmaya ait olduğunun altını çiziyor.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024