Tutuklanarak görevden alınan Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, 205 günün ardından 23 Mayıs Perşembe günü ilk kez Silivri’de hakim karşısına çıktı. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, mahkeme heyeti, tutukluluğun devamına karar vererek davayı 14 Temmuz tarihine erteledi.
Duruşma sonrası BBC Türkçe’ye konuşan Özer’in avukatı Hüseyin Ersöz, yargılama sürecinde dosyadaki tüm delillerin kapsamlı şekilde tartışıldığını belirtti. Ersöz, özellikle gizli tanık ifadelerine yönelik ciddi çelişkilerin ortaya konduğunu savundu. “Kuvvetli suç şüphesinin ortadan kalktığı bir noktada müvekkilimin tutukluluğunun devam etmesi hukuken açıklanamaz” diyen Ersöz, bir sonraki duruşmada tahliye talebini yineleyeceklerini ifade etti.
“Belediye başkanı olmasaydım Barış Süreci için beni çağırırlardı”
Savunmasında siyasi saiklerle hedef alındığını öne süren Prof. Dr. Ahmet Özer, tutuklanmasının ardında Esenyurt Belediyesi’ni kazanmasının yattığını söyledi. “Van’dan gelmiş bir Kürt olarak yönetici olmamı hazmedemeyenler yüzünden buradayım” diyen Özer, geçmişte akademide yaptığı çalışmaları hatırlatarak, “Bugüne kadar hiçbir suça karışmadım, terörle ilişkilendirilmem mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Özer, geçmişte Barış Süreci’ne dair temaslarda yer aldığına dikkat çekerek, “Belediye başkanı olmasam, büyük ihtimalle bugün de benimle iletişime geçerlerdi. Ama şimdi terörist ilan edildim” dedi.
CHP Lideri Özgür Özel: “Suçu Kürt olmak ve seçim kazanmak”
Duruşmayı takip eden Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, duruşma sonrası Silivri Cezaevi önünde açıklamalarda bulundu. Özel, Ahmet Özer’in “suçunun” Kürt olmak ve Esenyurt’u kazanmak olduğunu ifade etti. Özel ayrıca, Esenyurt’ta Kürt nüfustan en çok oy alabilecek adayı belirleme kararının bizzat kendisine ait olduğunu söyledi.
Cezaevinde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da sosyal medya üzerinden destek mesajı yayımladı. İmamoğlu, Özer’in hukuksuz bir biçimde cezaevinde tutulduğunu belirterek, “Seçimle kazanılamayan Esenyurt’u kayyum yoluyla ele geçirmek isteyenler, Ahmet Özer’i terörle suçlayarak hukuk katliamı yapıyor” dedi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 30 Ekim sabahı evine düzenlenen operasyonla gözaltına alınan Özer, 4 Kasım’da “terör örgütüne üyelik” suçlamasıyla tutuklanmıştı. İçişleri Bakanlığı, Anayasa’nın 127. ve Belediye Kanunu’nun 47. maddeleri uyarınca Özer’in görevden uzaklaştırıldığını açıklamış, yerine İstanbul Vali Yardımcısı Can Aksoy kayyum olarak atanmıştı.
İddianamede “örgütsel doküman” ve iletişim iddiaları yer alıyor
İddianamede Özer’in, PKK/KCK terör örgütüne üye olduğu, örgüt mensuplarıyla iletişim kurduğu ve Kuzey Irak’taki yöneticilere ulaştırıldığı iddia edilen dokümanlarda isminin geçtiği öne sürüldü. Savcılık, Özer’in yaklaşık on yıllık bir süreçte PKK ile ilişkili olduğu, örgütün yurt dışındaki yöneticilerinden Remzi Kartal ile 14 kez iletişime geçtiğini ileri sürdü. Özer hakkında 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis ve siyasi yasak talep ediliyor.
Kasım ayında BBC Türkçe’ye avukatı aracılığıyla açıklamalarda bulunan Özer, yöneltilen suçlamaları reddetmiş ve süreci “daha çok siyasi bir operasyon” olarak tanımlamıştı. Özer’in savunması, soruşturmada hukuki değil siyasi kriterlerin belirleyici olduğu iddiasına dayanıyor.
Kamuoyu tepkisi: Sivil toplum ve siyaset ayakta
Ahmet Özer’in tutuklanmasına tepki gösteren CHP, DEM Parti ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, Esenyurt Meydanı’nda miting düzenledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel burada yaptığı konuşmada erken seçim çağrısında bulundu. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, “İç barıştan söz edenler, iç barışın ta kendisi olan kent uzlaşısını hedef alıyor” diyerek kayyum atamasına tepki gösterdi.
30 Ekim sabahı yapılan gözaltı operasyonu kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne giden İstanbul Barosu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Özer’in makam odasına kapısı kırılarak girilmesini eleştirerek, bu uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtmiş ve yargı makamlarını sorumluluğa davet etmişti.
Kimdir Ahmet Özer?
Prof. Dr. Ahmet Özer, 1960 yılında Van’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun olan Özer, Devlet Planlama Teşkilatı bünyesindeki Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sosyolog olarak çalıştı. Kürt kimliği üzerine sosyolojik çalışmalar yaptı, uzun yıllar üniversitelerde öğretim üyeliği ve idari görevlerde bulundu. Akademik ve edebi üretimiyle tanınan Özer, dört roman ve bir film senaryosu dahil olmak üzere toplam 38 kitabın yazarı. 2024 yerel seçimlerinde CHP’nin adayı olarak Esenyurt Belediye Başkanı seçildi.
BHY / BBC Türkçe, ANKA Haber Ajansı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamaları, İçişleri Bakanlığı, CHP ve DEM Parti açıklamaları.
- Ozan Bingöl Hesapladı: Bir Depo Motorinde 1.229 TL Vergi Ödüyoruz - 22 Haziran 2025
- Türkiye, Dolar Milyoneri Artışında Dünya Birincisi: Ancak Reel Servet Erimekte - 21 Haziran 2025
- Cumartesi Anneleri 1056. Haftada Mustafa Sayğı’nın Akıbetini Sordu - 21 Haziran 2025